Som vi berättade i går är Kenneth Sandström, den Örebroläkare som behandlar borreliapatienter med långa antibiotikakurer, under granskning av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Ursula Carlgren arbetar som utredare på myndigheten. Hon förklarar att granskningsärenden av läkare inte är ovanliga.
– En granskning av en läkare kan initieras på flera sätt. Antingen lämnar en patient in klagomål, eller så kan vi exempelvis få en anmälan från arbetsgivaren.
– Det kan handla om ett missbruk eller en sjukdom, att läkaren fått en Lex Maria-anmälan mot sig, varit oskicklig i sin utövning, begått ett brott eller uppträtt olämpligt på något vis, till exempel hanterat en avliden ovarsamt. Det kan också hända att en läkare undanhåller sig IVO:s tillsyn och det resulterar i en granskning.
IVO inleder ett tillsynsärende och sedan beror det på allvarlighetsgraden om legitimationen ska återkallas, om läkaren får en prövotid att visa bättring på eller om IVO utdelar kritik.
– Vi ställer höga krav för att en återkallelse ska bli aktuell. Handlar det om en sjukdom ska den vara så pass allvarlig att läkaren inte har någon möjlighet att utöva patientsäkerhet. Ett missbruk ska verkligen ge medicinska följder. Ett handläggande ska vara uppåt väggarna fel. En grov oskicklighet ska handla om exempelvis överförskrivning av läkemedel.
Sen säger den nya patientsäkerhetslagen att en läkare dessutom kan bli av med legitimationen för allvarliga brott som inte är knutna till yrkesutövningen men som anses påverka förtroendet för läkaren.
Det kan räcka med ett enda allvarligt fall av förseelse från läkarens sida, berättar Ursula Carlgren, men vanligast är att hen samlat på sig flera händelser innan IVO agerar. Och har läkaren getts prövotid men inte upphört med det hen fått kritik för, då är också legitimationen i fara. Men ingen döms ohörd. Finns det en vettig förklaring, kan läkaren komma tillrätta med problemet, då får legitimationen behållas.
Hur vanligt är det att ni tycker att läkare skriver ut för mycket läkemedel?
– Det är ganska vanligt. Ofta får vi en indikation från ett apotek, som tycker en läkare skriver ut alldeles för mycket av till exempel narkotikapreparat. Vi kontrollerar om mängden är rimlig i förhållande till patienterna. Ibland visar sig förskrivningen vara helt normal, andra gånger ser vi tydligt att läkemedelsmängderna inte överensstämmer med patienternas behov.
IVO yrkar återkallelse av läkarlegitimation och det är sedan HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd - en statlig domstolsliknande myndighet - som fattar beslut.