På torsdag slutar medelinkomsttagaren i Nyköping, Trosa och Strängnäs att betala skatt för året. Då infaller nämligen "Skattefridagen" enligt den ideella medlemsorganisationen Skattebetalarna. Värre är det för Vingåkersborna som måste vänta ända till på lördag.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.

– Skattefridagen är ett sätt att visa hur höga skatterna är. I Sverige är skatterna många och ofta dolda, vilket gör det svårt att veta hur mycket skatt man faktiskt betalar, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

2006 inföll Skattefridagen den 8 augusti. Sedan dess har framför allt jobbskatteavdragen gjort att människor har fått behålla mer av de pengar de tjänat ihop.

– Tack vare den M/KD budget som gäller under detta år tidigareläggs i år Skattefridagen med en dag, fortsätter Christian Ekström.

För Gnesta, Oxelösund, Katrineholm, Eskilstuna och Flen infaller Skattefridagen den 19 juli och på jumboplats hamnar alltså Vingåker.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp, motsvarande en månadslön på 31 700 kronor. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och konsumtionsskatter.