Polisen: SĂ„ jobbar ligorna bakom bilinbrotten

PÄ 30 sekunder monteras en ratt bort och sedan sÀljs den för ett femsiffrigt belopp i Litauen eller RumÀnien. SÄ misstÀnks ligorna bakom bilinbrotten i Sörmland arbeta. "Utövarna Àr otroligt skickliga", sÀger polisens Malin Bentzer.

Flera BMW-Àgare i Sörmland har den senaste tiden blivit utsatta för inbrott i bilen av en misstÀnkt professionell liga.

Flera BMW-Àgare i Sörmland har den senaste tiden blivit utsatta för inbrott i bilen av en misstÀnkt professionell liga.

Foto: Arkivfoto

Sörmland2019-10-25 11:57

En stöldvĂ„g har den senaste tiden drabbat ett flertal BMW-Ă€gare i Sörmland. 

Bara under de senaste veckorna har flera bilĂ€gare blivit utsatta för inbrott dĂ€r förövarna kommit Ă„t rattar, navigationssystem och styrenheter. 

SÄ sent som i torsdags blev tre Eskilstunabor, tillika BMW-Àgare, i omrÄdena Brottsta och Gredby utsatta för stölder. En vecka tidigare var det tre personer i StrÀngnÀsomrÄdet som blev utsatta och dagen efter hade tvÄ liknande fall i Nyköping anmÀlts.

– Det Ă€r frĂ€mst BMW-bilar som blivit utsatta och en del Mercedes. Den frĂ€msta anledningen till det Ă€r att det Ă€r ett vĂ€ldigt populĂ€rt mĂ€rke som sĂ€ljs över hela vĂ€rlden, sĂ€ger Malin Bentzer, polisens operativa analytiker i region öst som jobbar mot internationella brottsnĂ€tverk.

Ligan som slagit till mot de sörmlĂ€ndska stĂ€derna den senaste tiden misstĂ€nks vara samma liga som figurerade i Bergslagen i början av oktober. 

En av dem som blivit drabbade av ligan Àr StrÀngnÀsbon Patrik Carlsson. Förra torsdagen hade han besök av tjuvarna pÄ sin hemadress nÀr de hade tagit sig in i hans BMW genom att krossa en fönsterruta.

– Senare upptĂ€ckte jag att bĂ„de ratten och navigatorn var försvunna. De kan inte ha tagit sig in genom rutan, den var alldeles för liten, berĂ€ttade Patrik Carlsson dĂ„ och fortsatte:

– De hĂ€r tjuvarna vet vad de gjorde, det var sĂ€kert inte första gĂ„ngen de snodde saker frĂ„n en BMW.

En del av jobben beskrivs som rena bestĂ€llningsjobb, enligt tidningens uppgifter. 

I ett fall ska till exempel en ruta pĂ„ en BMW ha krossats – för att tjuvarna sedan endast ska ha monterat bort ett litet fĂ€ste för bilbarnstolar. Ett fĂ€ste som, i sammanhanget, inte kostar mer Ă€n ett par tusen kronor i nypris.

– PĂ„ övervakningsfilmer kan man se hur otroligt skickliga utövarna Ă€r. Allt gĂ„r vĂ€ldigt fort och det Ă€r inte mycket annat i bilen som Ă€r förstört. I flera fall krossas en ruta och en ratt kopplas ut pĂ„ mindre Ă€n 30 sekunder innan tjuvarna ger sig av. I vissa fall har till och med bilhandlare som sett övervakningsfilmerna sagt: "Utövarna Ă€r sĂ„ skickliga att de skulle kunna fĂ„ ett mekanikerjobb hĂ€r", sĂ€ger Malin Bentzer.

Polisen tror att de stulna delarna sÀljs vidare pÄ andrahandsmarknader utomlands för att sedan monteras i krockskadade fordon. En ratt kan exempelvis ge upp mot 30 000 kronor pÄ andrahandsmarknaden.

Polisens teori Àr att ligorna styrs av en ledare i ett annat land (i tidigare fall dÀr utövare fÀllts har det handlat om litauer eller rumÀner). Utövarna blir upplÀrda innan de sÀnds ut för jobb i exempelvis Sverige och vid hÀndelse att utövarna "tabbat sig" och Äkt fast skickas nya utövare ut.

– Vi ser att flera av dem anvĂ€nder sig av samma tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt hur de tar sig in i bilen och vad de anvĂ€nder för verktyg för att utföra jobbet vilket tyder pĂ„ att det Ă€r samma liga som Ă„terkommer Ă„r efter Ă„r. Och de hĂ€r personerna Ă€r experter pĂ„ vad de gör. DĂ€remot kan vi se att det Ă€r flera olika ligor som figurerar samtidigt dĂ„ brott skett pĂ„ olika platser i Sverige vid ungefĂ€r samma tidpunkt, sĂ€ger Bentzer. 

Hur gÄr de tillvÀga?

– Ofta Ă€r de ute och rekar med cykel eller bil och noterar var det finns en bil de Ă€r intresserad av stĂ„r. Sedan Ă„tervĂ€nder de under nattetid och dĂ„ Ă€r de vĂ€ldigt oblyga trots att de hĂ„ller pĂ„ vĂ€ldigt nĂ€ra fönster till huset eller grannar.

Ratten Àr en av tjuvarnas vanligaste föremÄl att stjÀla. En ratt sÀgs kunna sÀljas för runt 30 000 kronor pÄ andrahandsmarknaden.
Ratten Àr en av tjuvarnas vanligaste föremÄl att stjÀla. En ratt sÀgs kunna sÀljas för runt 30 000 kronor pÄ andrahandsmarknaden.
SĂ„ minskar du risken:

Parkera bilen pÄ ett upplyst stÀlle eller i garage.

Har du en "key-less bil", förvara nycklarna i en plÄtburk för att förhindra att nÄgon kan fÄnga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill bilen.

DNA-mÀrk dina bildelar, dekaler medföljer nÀr man köper MÀrkDNA. AnvÀnd dekalerna sÄ det syns att din bil Àr mÀrkt.

LĂ€mna inte datorer, mobiltelefoner och andra vĂ€rdesaker synligt som kan locka till inbrott.

Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!