Den extremt varma luften har redan börjat sprida sig över Europa. I veckan väntas 35 grader eller mer i stora delar av Frankrike, Tyskland och Beneluxländerna. I både Paris och Bryssel kan 40-strecket passeras.

Sverige kommer också få del av värmen, och till våra trakter väntas den komma under onsdagen.

– Det kommer bli 27-28 grader på rätt många håll då, berättar Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Artikelbild

| Mälarområdet är det område i Sörmland som väntas få allra högst temperaturer i veckan, men exakt hur varmt det blir återstår att se.

Sedan blir det ännu varmare.

– För Sörmlands del ser kulmen ut att bli under torsdagen och fredagen. Då blir det rätt allmänt 30 grader, men det kommer absolut kunna passera 30 också. Mälarområdet kommer få de högsta temperaturerna, det kan nog bli 32-33 grader.

De nuvarande prognoserna öppnar således för att den här veckan kommer att bjuda på årets varmaste dag i Sörmland. Alla tiders värmerekord i Sörmland, 36,8 grader (se faktaruta nedan), ser dock ut att stå sig.

– Riktigt så varmt kommer det nog inte att bli.

SMHI brukar vara försiktiga med att uttala sig med säkerhet om väderläget flera dagar framåt, men den här gången ser man inget hot mot hettan.

– Prognosen är säker, vi kommer att få in den här värmen.

I helgen kommer den riktigt varma luften ligga kvar över Sörmland, även om temperaturerna väntas bli något lägre än under torsdag och fredag.

– Det ser ut som att värmen kommer stanna ända in i nästa vecka, säger Jon Jörpeland.

Svalast i Sörmland, om man nu kan kalla högsommarvärme för sval, blir det utmed kusten.

– Bor man i till exempel Nyköping får man räkna med omkring 25 grader. Ute i det yttersta kustbandet kanske till och med något lägre.