Strålande investering för onkologkliniken

En ny strålmaskin, en ny byggnad och elva nya tjänster. 66 nya miljoner investeras i framtidens sörmländska cancervård.

Onkologkliniken Sörmlands chef Carina Larsson är lycklig. Hösten 2021 tas en tredje strålmaskin i bruk och kliniken kan bättre möta upp det allt hårdare trycket av patienter inom cancervården i länet.

Onkologkliniken Sörmlands chef Carina Larsson är lycklig. Hösten 2021 tas en tredje strålmaskin i bruk och kliniken kan bättre möta upp det allt hårdare trycket av patienter inom cancervården i länet.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2019-10-19 04:30

Antalet cancerfall bara ökar och trycket på landets cancerkliniker är hårt. Onkologkliniken Sörmland har sedan ett antal år två strålmaskiner, vilket skapat såväl köer som ett sårbart system. I snitt behandlas här 25 patienter per maskin och dag. Men om ett par år kan länet i stället ligga i framkant bland närliggande regioner. 

Carina Larsson konstaterar att hon som vårdenhetschef och de senaste tre åren som verksamhetschef för Sörmlandskliniken varit med under en lång byggboom. 2011 började  Mälarsjukhusets Cancercentrum, med behandlingsenheter och mottagning, att byggas. Avdelningen invigdes i januari i fjol och till våren går startskottet för en ny stor ombyggnad i mångmiljonklassen. Om två år ska första behandlingen kunna vara igång i nya maskinen och nya lokalen.

– Tankarna och planerna har funnits länge, det har tagit mig tre år att nå den här dagen och jag är så glad att politikerna väljer att satsa vidare på cancervården. Jag menar, vi är ju mitt uppe i en omfattande ombyggnad av sjukhuset och jag var rädd att de skulle säga nej till ytterligare investeringar. Men plötsligt är det på riktigt och det här är nästan för stort för att ta till sig.

I dag byts Mälarsjukhusets strålmaskiner, så kallade linjäracceleratorer, ut efter tio års arbete. Kommande byten sker 2022 och 2024, och varje byte tar sex månader.

– De två maskiner vi har räcker knappt till som det är i dag, de går för högtryck måndag till fredag, och att halvera kapaciteten halvårsvis skulle helt enkelt inte vara försvarbart mot patienterna. 

Regionstyrelsen i Sörmland säger därför ja till att köpa in en tredje linjäraccelerator för 26 miljoner före nästa byte, och därmed också till att bygga ut Cancercentrum med en ny strålbunker och två behandlingsrum för sammanlagt 40 miljoner. På så sätt kommer det alltid att finnas tre maskiner i drift. 

– Då kan vi erbjuda förstklassig behandling och god tillgänglighet för våra sörmlänningar, en bra arbetsmiljö och en attraktiv arbetsplats för personalen, och vi får dessutom möjlighet att ställa upp och hjälpa grannregionerna. Vid behov försöker närliggande regioner hjälpas åt och ta emot cancerpatienter för behandlingar. Det har hänt att vi fått  be om hjälp men vi har inte kunnat återgälda tjänsterna. Stockholm frågar varje sommar. 

När Cancercentrum byggs ut skapas samtidigt ett ökat personalbehov, och snart startas rekryteringsarbetet för att fylla de elva nya tjänster politikerna också sagt ja till.

– Förstår du hur glad jag är? ler Carina Larsson. Vi rustar för framtiden, möter upp det stora behovet och får förutsättningar att kunna bedriva en cancervård i framkant.

Men, glädjen är samtidigt en smula bitterljuv, då vart tredje cancerfall i Sverige i dag beror på livsstilsfaktorer som rökning, övervikt, inaktivitet och överdrivet solande.

– Cancer är inte längre bara en dödlig utan mer en kronisk sjukdom,  och människor lever allt längre. Det skapar ett högt tryck på sjukvården. Om den här tredjedelen patienter aldrig fick cancer skulle vårt uppdrag kännas rimligt. Det gör det inte riktigt i dag. Visst är det bra att vi kan hjälpa människor överleva sin cancer, men det bästa vore ju om de inte fick cancer alls. Mitt önskemål är att det börjas tidigt med förebyggande hälsoarbete, med daglig fysisk aktivitet redan i förskolan.

Mälarsjukhusets Cancercentrum växer, med större personalstyrka och en ny högteknologisk strålmaskin. Den moderna tekniken ger en precis och skonsam behandling, med få biverkningar, lovar klinikchefen.
Mälarsjukhusets Cancercentrum växer, med större personalstyrka och en ny högteknologisk strålmaskin. Den moderna tekniken ger en precis och skonsam behandling, med få biverkningar, lovar klinikchefen.
Cancerstatistik

Minst var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få ett cancerbesked. 2017 insjuknade 61 661 personer i Sverige i cancer, vilket är 1 336 fler än året innan. 

Sedan 1970-talet har antalet cancerfall mer än fördubblats och om drygt 20 år beräknas 100 000 nya fall per år att diagnostiseras. Samtidigt ses en positiv utveckling med ökad överlevnad för flera cancersjukdomar.

Bröstcancer, prostatacancer och hudcancer är de klart vanligaste cancerformerna i Sverige.

Källa: Cancerfonden.

Karta: Mälarsjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!