Trots mildvädret – nu har vintern kommit

Trots att de kommande dagarna ser ut att bjuda på åtskilliga plusgrader är nu vintern kommen till stora delar av Sörmland. Den kom faktiskt redan 29 november.

Trots mildvädret har vintern nu kommit till stora delar av vårt län. På vissa ställen är det dock fortfarande höst.

Trots mildvädret har vintern nu kommit till stora delar av vårt län. På vissa ställen är det dock fortfarande höst.

Foto: Marko Drobnjakovic/TT

Sörmland2019-12-04 10:37

De meteorologiska kriterierna för vinter är att dygnsmedeltemperaturen har legat under noll grader fem dygn i streck. Det har den nu gjort i stora delar av Sörmland. Den första dagen med så låg medeltemperatur var den 29 november, och det är det datumet som räknas som vinterns ankomstdatum.

Enligt SMHI är det vinter i en stor del av Sörmland nu, men inte överallt i länet. Utmed kusten är det fortfarande höst.

– Eskilstuna och Floda är två av stationerna som har vinter. Men det har ännu inte blivit vinter vid exempelvis Landsort eller i Oxelösund, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

Det kan kännas lite skevt att utropa vinter när prognoserna talar om åtskilliga plusgrader flera dagar framöver. Men SMHI är benhårda. Har vintern väl kommit kan inte hösten inte komma tillbaka. Nästa skifte av årstid blir till våren.

– Det första datumet för när våren kan komma är 15 februari. För att det ska vara vår krävs sju dagar med en dygnsmedeltemperatur mellan 0 och 10 plusgrader, förklarar Max Lindberg Stoltz. 

Mildvädret vi har fått in över länet just nu är dock tillfälligt. Känslan av vinter kommer att infinna sig snart igen, och kanske kommer även kuststationerna få utropa att vintern är kommen.

– Det är mild luft över nästa hela landet nu och det kan bli uppåt en 8-9 plusgrader, men framåt slutet av veckan är det kallare luft som börjar ta sig in, säger Max Lindberg Stoltz.

Vintern (mörkt blå färg) har avancerat söderut senaste veckan.
Vintern (mörkt blå färg) har avancerat söderut senaste veckan.
Här hittar du vintern

På SMHI:s webbplats finns en årstidskarta som uppdateras dagligen. Där kan man följa årstidernas framfart över landet. Du hittar kartan här (extern länk).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!