Trendigt på två hjul

Det är skonsam träning. Du kan vara social och prata samtidigt. Du får vara ute i naturen eller uppleva fart på slätare underlag. Det handlar om cykling – en motionsform som de senaste åren har vuxit med rekordfart, speciellt bland tjejer.

Spaning2014-06-06 20:00

Båda Eskilstunas cykelklubbar – Eskilstuna Cykelklubb, ECK, som kör cross country med moutainbikes och Eskilstuna Idrottsklubb, EIK, som har landsvägscykling som disciplin – har mångdubblat antalet medlemmar de senaste tre åren. Och cykelhandlarna märker förstås av trenden genom försäljningen. Även om det är flest killar i klubbarna så är tjejerna på kraftig frammarsch.

Lars Andreason, ordförande i EIK, uppskattar att 30–40 procent av klubbens medlemmar är tjejer:

– Killarna kom för två, tre år sedan, nu i vår har vi fått många nya tjejer. En del är fruar till killarna, andra har kört spinning på gym och vill komma i gång utomhus och köra på riktigt. Jag tror det är flera som tänker göra "Klassikern", säger Lars.

Orsaken till intresset tror Lars beror på den allmänna hälsotrenden och att cykling är mer socialt än att till exempel springa.

– När vi tränar intervaller då blir man förstås lika flåsfull som när man springer och kan inte prata. Men på söndagarna, när vi cyklar fyra till fem timmar – cirka tolv till femton mil, då kan man inte ligga högt i puls. Då håller vi sånt tempo att man kan prata med varandra.

Klubben är inte bara för dem som cyklar extremt snabbt och som tävlar, utan har även en grupp som heter "Fart efter kamrat."

– I fartgrupp ett går det inte så fort och den cyklar bara en till två mil. Vi anpassar oss efter den cyklisten som för dagen är långsammast. Sen är det alltid en tränare med som ger råd och tips.

Hos Eskilstunas Cykelklubb, ECK, som håller till i naturen med sina moutainbikes, strömmar medlemmarna till i ungefär samma omfattning som hos EIK. Också här är det många av de nya som är tjejer men framför allt yngre åldrar. Tf ordförande, Daniel Wedin, tror att gemenskapen och enkelheten kan vara en av anledningarna:

– Vi har träningsgrupper för alla medlemmar oavsett kunskapsnivå. Alla kan cykla, det är bara att man anpassar träningen till nivån som man klarar av. Sen är det en skonsam träning och många av våra medlemmar är såna som tidigare varit löpare och inte längre kan göra det på grund av problem med knän, höfter eller fötter. Cykling sliter inte på kroppen på samma sätt.

Även här finns flera nivåer på träningen, från nybörjare och motionär till tävlingsinriktning.

– Man kan komma till oss utan att ens ha en egen cykel. Vi har tre mountainbikes som vi lånar ut och man kan prova tre gånger gratis.

En av dem som fastnat för just moutainbike är Anna Möller från Eskilstuna. För henne började det med att sonen Gustaf Gisslander gick med i klubben och tyckte det var jättekul.

– Vi följde med ganska ofta på träningar och tävlingar och det slutade med att hela familjen, inklusive lillebror Oscar fyra år, pappa Nicklas och jag, blev engagerade i klubben. Det är ju en så bra familjesport som man kan göra tillsammans, säger Anna.

ECK samlas vid Vilstabacken och cyklar sedan på olika leder och stigar i skogen. Elljusspåret används bara för att ta sig mellan lederna. Visst händer det att någon ramlar och att det är svårt att hålla balansen när stenar och rötter måste pareras, men balansövningarna är en del av tjusningen, menar Anna.

– Det ger mig en adrenalinkick samtidigt som jag får motion och en naturupplevelse – det är helt enkelt kul! Jag hade inte trott att jag skulle fastna så mycket för cyklingen som jag har gjort. Jag var den i familjen som drev på mest att vi skulle göra det tillsammans. Nu har det blivit en livsstil för oss.

Hos cykelhandlarna började säsongen tidigt i år, men den kyligare inledningen av maj avtog försäljningen något för att sedan öka igen när värmen kom. Jens Granberg på Cykelcenter i Eskilstuna säger att han märkt av en stor ökning av försäljning till kvinnliga kunder.

– Jag har nog aldrig tidigare upplevt att så många tjejer frågat efter landsvägscyklar eller hybridcyklar som den här våren. Jag gissar att det är många som ska delta i lopp eller göra "Klassikern".

Jens förklarar att hybridcykeln har vuxit fram genom att fabrikanterna tagit detaljer från två extremcyklar: växlar, bromsar och det raka styret från moutainbike och de stora 28-tumshjulen från landsvägscykeln. Det gör att hybridcykeln har lagom högsta växel, är bekväm och rullar lätt.

– Tekniken har gått framåt, cyklarna i dag är roligare och bekvämare. Hybridcykelns raka styre och något bredare däck gör att man kan köra Vätternrundan med den, men även göra en cykelsemester eller bara cykla till och från affären.

Även intresset för moutainbike, en cykel som var populär för cirka 20 år sedan, har kommit tillbaka och blivit stort både bland killar och tjejer.

– Cykelvasan var det som kickade igång boomen för moutainbike. Men cykeln är inte likadan som den var när den kom på 90-talet. Då skulle ju all ha en, sitta framåtstupa i raceposition och visa halva ländryggen även om man bara cyklade till skolan. I dag har man kortat avståndet mellan styre och sadel så att det är en snällare vågrät linje.

Det kortare avståndet gör att man kommer i en mer upprätt i sittposition och det blir helt enkelt skönare att cykla. Dessutom har cykeln i dag bredare styre, ergonomiska handtag och mer anatomiskt utformade sadlar, förklarar Jens.

Vad tror du om framtiden? Kommer cyklingen att växa ännu mer?

– Det känns och verkar som fler som tidigare gjorde valet att köpa en standardcykel nu vill cykla lättare och snabbare, prova motion inom olika kategorier på cykel helt enkelt. Cyklarna blir bara lättare, skönare och roligare att cykla på. Vi håller förstås tummarna att det fortsätter i den här riktningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om