Populärt hantverk hyllas med gemenskap i det fria

Intresset för att sticka står sig starkt. Från lördag och en vecka framåt uppmärksammas hantverket i hela världen, bland annat i Sparreholm.

Spinneri-150608-fle-db-2.jpg

Spinneri-150608-fle-db-2.jpg

Foto:

Sparreholm2015-06-12 05:25

I år är det tio år sedan den första världsstickningsdagen arrangerades. Det var i USA som dagen kom till med syfte att samla folk som stickar för att sticka gemensamt på offentlig plats. Sedan dess har traditionen hållit i sig och spridit sig över världen.

– Det här blir sjunde året i rad som vi firar världsstickningsdagen i Sparreholm, säger Marianne Fröberg, på Båvens Spinnhus.

Att världsstickningsdagen infaller just på lördag gör att dagen blir värd att uppmärksamma av två anledningar för Båvens spinnhus. På lördag är det nämligen två år sedan maskinerna anlände till lokalen vid Båvens strand.

– Det har varit en lärorik väg för oss sedan dess, vi lär oss varje dag. Det var inte så enkelt som vi trodde att uppnå målen med den kapacitet maskinerna har. Men produktionen och kvalitén ökar hela tiden och vi är på väg i rätt riktning, säger Marianne Fröberg.

Ullspinneriet i Sparreholm är ett av tio i sitt slag i Sverige där kunderna kan lämna in ull för förädling. Kunderna kommer från hela landet och i vissa fall även från grannländerna. Ett tecken på att det finns en efterfrågan efter den tjänst Båvens spinnhus står för är det faktum att det är sex månaders väntetid som gäller för spinnhusets kunder.

På lördag infaller världsstickningsdagen och i en vecka pågår uppmärksammandet av hantverket. I Sparreholm koncentreras dock firandet till just lördagen. Då håller spinneriet öppet hus och alla som vill är välkomna att slå sig ner i gröngräset bakom spinneriet för att sticka med utsikt över Båven.

– Det är en dag då man inte ska sitta hemma i köket och sticka, man ska vara ute, säger Marianne Fröberg som tycker sig märka att intresset för stickning är starkt i landet.

– Intresset har verkligen ökat och det har varit en topp i flera år. Det märks verkligen när det kommer en grupp stickare hit. De handlar alltid med sig mycket garn.

Björn Eriksson är praktikant på Båvens spinnhus, han har gått en textildesignutbildning i Melbourne, Australien. Han tror att medvetenheten har gjort stickningen populär.

– Det handlar mycket om att vi i dag vill göra saker själva, vi är miljömedvetna. Under min utbildning jobbade vi mycket mer miljömedvetet än vad man gjorde för tio år sedan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om