– Ett hästcenter som vilar på den iberiska hästkulturen ska naturligtvis ha en egen festival, säger Åsa Wallin som är event- och kundansvarig på Sparreholm slott och hästcenter och hoppas på en god uppslutning.
– Vi välkomnar alla oavsett om man har en egen häst eller inte. Det kommer att vara väldigt avslappnat och prestigelöst med tävling där publiken röstar på de tävlande. Just nu (fredag) har vi 20 föranmälda ekipage men jag vet att det kommer flera, säger hon.
Oavsett hur välbesökt årets upplaga blir är det redan nu bestämt att evenemanget återkommer nästa år.
– Vi vill sprida kunskapstraditionen till så många som möjligt och paketerar det i en festival som förhoppningsvis ska locka många, säger Åsa Wallin.
Den iberiska hästen är sedan länge avlad för arbete och samarbete med människan. Den är uppdelad i två raser, lusitano och pura raza espanola eller PRE som det förkortas.
I Sparreholm jobbar de enbart med lusitano och lär ut den portugisiska ridtraditionen som i sin tur härstammar från den franska.
– Med lusitanon har man i modern tid fokuserat aveln på att den ska vara fullt användbar, man ska kunna rida den i balans och med lätthet. Den bär sig själv och ryttare och blir väldigt rörlig, säger Åsa Wallin.
Den svenska hästfloran domineras av araber, större nordeuropeiska hästar och ponnys.
– Men det är fler och fler som upptäcker den iberiska hästen. Båda raserna har en unik kombination av mycket energi men är samtidigt oerhört välvilligt inställda till samarbete och arbete, säger Åsa Wallin.
Manuel de Oliviera var tidigare en hylad tjurfäktare till häst och är i dag ridmentor vid hästcentrat. Som namnet skvallrar om kommer han från Portugal och hans bakgrund och erfarenhet med lusitanon präglar den klassiska dressyren som lärs ut i Sparreholm.
– Dressyren har månghundraåriga rötter och utövas fortfarande i Portugal. Det är en dressyr som är till för hästen och ger funktionella hästar som är starka, stolta och glada, säger Åsa Wallin.
Hela dagen är fullmatad med aktiviteter men om man bara ska se en sak rekommenderar Åsa Wallin avslutningen.
– Det blir en minivariant av en golegaparad som börjar vid halv fem. Paraden kommer från den lilla staden Golega som är lusitanons mecka i Portugal och det blir en knasrolig avslutning, säger hon.