Tjejjouren Mejas första läger – vill stärka unga tjejer

Tjejjouren Meja har haft sitt första läger, på Vavivagården söder om Sparreholm. – Vi jobbar normkritiskt och välkomnar alla som identifierar sig som tjejer, säger Suada Dani.

Sparreholm2016-07-04 08:05

Lägerledarna Suada Dani och Sofia Liedberg känner båda att om de tittar tillbaka på sina egna år i tonåren att det fanns ett behov av att ventilera saker. Frågor som dyker upp, normer att förhålla sig till.

På lägret får de möjlighet att ge unga tjejer den kanalen.

– Vi pratar om allvarliga saker men peppar också i förebyggande syfte. I högstadieåldern är det många som har funderingar inför gymnasiet och bland de lite yngre kan det handla om mens och sådana saker. Tjejjouren jobbar för att stärka unga tjejer och hjälpa dem träffa andra i samma ålder, säger Sofia Liedberg.

Tjejlägret vill väcka diskussioner och täcker in allt från hur man agerar på nätet och integritet till kärlek och relationer.

– Det är så häftigt när de börjar bli lite mer bekväma och börjar prata och man märker att det kommer upp saker och de själva säger grejer som är supervettiga som man känner är guld, säger Sofia Liedberg.

– Vi lever i en mansdominerad värld och det blir svårare att vara ung tjej i dag. Det finns många generella myter att krossa, mycket handlar om kränkningar på nätet som är svåra att hantera och om kroppsfixering, säger Suada Dani.

Lägret hoppas spira nya vänskaper och fästa kunskapen och informationen som tas upp.

– Tjejerna är mellan 13 och 16 år och man hoppas att de fortsätter att hålla kontakten efteråt och känner sig trygga med att höra av sig till oss, säger Sofia Liedberg som också menar att detta är ett sätt för jouren att stärka sin krets och sprida informationen om vad Meja gör och finns till för.

Tjejjourens syfte är att tjejer stödjer andra tjejer och volontärerna, som de flesta är i 25-årsåldern, har tystnadsplikt. De är inte legitimerade psykologer eller terapeuter.

– Men när man börjar får vi två dagars utbildning om genus och normer. Sedan erbjuder Unizon fler utbildningar hela tiden, säger Sofia Liedberg.

Unizon står för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund där Meja ingår.

– Vi har två projekt. Systerskap där en yngre tjej mellan 13 och 18 kan söka om att få en storasyster som är ungefär fem år äldre. Då kan man få umgås några timmar i månaden. Det liknar lite som en kontaktperson som man hittar på saker med. Sen har vi chatten en dag i veckan, säger Suada Dani.

Viljan finns för fler läger.

– Men det är pengarna som avgör. Vi kunde göra detta tack vare stipendium från kommunen och att vi vann ett pris av Eskilstuna-Kuriren. Men vi är beroende av bidragsstöd, säger Suada Dani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om