Eskilstuna-Kuriren skrev om problemen i samband med utryckningen i lördagens tidning. Då hade räddningstjänsten gått igenom ärendet, medan SOS bara hunnit påbörja sin utredning. Nu har alltså även SOS rett ut vad som gick fel.
– Grundfelet ligger hos oss, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.
Det var på kvällen måndagen den 26 oktober som det började brinna i huvudbyggnaden vid en sommarstuga i Stålboga, vid sjön Eklången utanför Eskilstuna.
Klockan var 20.45 när räddningstjänsten larmades till branden, där styrkor från Eskilstuna och Malmköping hjälptes åt att släcka.
I efterhand visade det sig att det hade tagit räddningstjänsten nästan 50 minuter att ta sig till brandplatsen – 20 minuter mer än vad man räknar med. Orsaken: brandbilarna hamnade på fel sida av sjön.
– SOS sköt positionen till oss på fel sida om sjön, så när vi kom fram såg vi att det brann på andra sidan, förklarade Eskilstunas ställföreträdande räddningschef Tobias Erdsjö i tidningen i lördags.
Efter en ny positionering från SOS hittade brandmännen till rätt sida av sjön och med hjälp av boende i området hittade man till slut fram till brandplatsen.
En Stålbogabo har förklarat för tidningen att det ofta är problem för folk att hitta till den västra delen av Stålboga, det vill säga den del som ligger i Eskilstuna kommun (resten ligger i Flens kommun). Orsaken är att västra Stålboga för några år sedan fick nya adresser och att den delen nu har adressen Stora Häradsäng, det vill säga samma adress som husen norr om sjön har.
Efter branden har fallet diskuterats på räddningstjänsten i Eskilstuna.
– Både vi och SOS borde ha gjort det här bättre, sa Tobias Erdsjö till Eskilstuna-Kuriren i förra veckan.
– Vi ska använda GPS men i såna här fall ska vi också ta någon minut och titta på kartan innan vi åker, säger han.
Men då gäller det att kartorna är uppdaterade.
– Det är viktigt att Lantmäteriet får in rätt uppgifter från kommuner och andra. Vi utgår från Lantmäteriets kartor och har täta uppdateringar, sa Anders Klarström på SOS Alarm till tidningen förra veckan.
Enligt presschefen är adressbyten generellt en känd faktor till den aktuella typen av problem.
Men nu när SOS Alarms utredning är klar kan Anders Klarström konstatera att den mänskliga faktorn spelade in vid positioneringen av branden i Stålboga.
– Det är hos oss som det inte har fungerat som det borde. Vi knappade in fel uppgifter i våra kartor. Vi uppfattade det som att gatunumret till huset var 121, men det var fastighetsbeteckningen 1:21 vi hade fått, förklarar Anders Klarström.
– Det sades i SOS-samtalet att vi skulle åka in söder om sjön men vi uppfattade det inte ändå. När vi upptäckte att vi var på fel sida om sjön var vi inte nog snabba med att ändra positioneringen.
Nu ska SOS-ledningen gå igenom vad som framkommit i utredningen med medarbetarna på larmcentralen i Norrköping – den central som ansvarar för alarmeringen i Sörmland.
– Vi kan aldrig garantera att det aldrig kommer att ske misstag, men vi kommer att göra vad vi kan för att det inte ska hända igen, säger Anders Klarström.