Intresset för vintagemode har vuxit så det knakar på senare år. Snygga kvalitetskläder från en svunnen tid är mer än okej att klä sig i. Det har inte minst Kersti Olin märkt av. Hon driver Kerstis vintagebod i Gula industrihuset och arrangerar årets festival tillsammans med Drömfabriken och Studiefrämjandet.
– Det ska bli så kul. Efter två lyckade evenemang känns det som att vi etablerat oss i "vintage-Sverige" och vi får hit flera tunga namn inom genren, säger Kersti Olin.
Förutom alla försäljare av gamla kläder och accessoarer kommer vintagefestivalen att bjuda på fordonsutställning, musik och tidstypiska modeframträdanden på catwalken. En stylist, samt en frisör kommer också finnas på plats och den som vill ha hjälp med en klassisk svinrygg kan känna sig som hemma.
– Modevisningen brukar vara poppis och här visar vi det bästa från tidigt 1900-tal till ABBA-epoken, en bit in på 1980-talet.
Lokala modeller i åldrarna 14 till 92 år mannekängar och visar med flirt, stil och finess upp kläder som många fortfarande uppskattar.
– Jag är så glad att Åke Larsson, som är 92 år, ställer upp även i år. Han är en av få män som kan bära upp en frack och han är grymt tjusig i Top hat, säger Kersti Olin.
Med vintagemodet vill Kersti Olin visa att kläder från 1920-talet går alldeles utmärkt att använda än i dag.
– En städrock, som min mamma hade på 1970-talet, kan vara ett inneplagg i dag.
Själv är Kersti Olin svag för Charleston och de raka linjerna som präglade det väl tilltagna modet på 1920-talet.
– 70-talsmodet ligger mig också varmt om hjärtat. Det är nog för att det är de kläder jag växte upp med. Just nu är kläder från decennierna mellan 1920–1950-talet eftertraktade. Marimekko från 1970-talet är hett och Coco Chanell från 1950-talet är alltid gångbart.
Kersti Olin menar att varje plagg har en historia att berätta, men hon tror inte att det är bra att visa för stor respekt för trender och mode. Enligt henne kan en bröllopsklänning från 1940-talet göra sig ypperligt bra med ett par moderna gympaskor.
– Det här är ingen maskerad. Man kommer inte hit och klär ut sig, utan klär upp sig, säger Kersti Olin.