Förening bjuder pÄ matresa med vattgröt och pizza

Kommer mjölk frĂ„n en kran? Är chips potatis? Hur lagade mormor mat? Vem odlar min mĂŒsli? HĂ€ng med pĂ„ matens resa frĂ„n bönder och sjĂ€lvhushĂ„ll, till butiksdöd och snabbmat.

FrÄn skogens skafferi.

FrÄn skogens skafferi.

Foto: Åsa Wallin

Stallarholmen2019-07-26 07:12

– Jag började tĂ€nka pĂ„ vad som egentligen Ă€r i maten och vad det kommer ifrĂ„n. Ta vattgröt. Det Ă€r rĂ„gmjöl, vatten och salt – nĂ€stan precis som grunden till en pizza! Sedan spann vi vidare pĂ„ det, berĂ€ttar Margareta Borg.

Hon Àr ordförande i Stallarholmens hembygdsförening, som i Är med gemensamma krafter och kreativitet byggt ut sitt ordinarie museum med utstÀllningen FrÄn vattgröt till pizza, dÀr Maria Printz varit mentor och Clara Wester hjÀlpt till med gestaltningen.

UtstÀllningen belyser pÄ ett ambitiöst och pedagogiskt sÀtt matkulturens utveckling under hundra Är.

Fokus ligger lokalt pÄ Stallarholmen och dess gamla butiker, krogar, kaféer, bagerier, mejerier, slakterier och kvarnar, men resan frÄn bondesamhÀllets sjÀlvhushÄll till konsumtionssamhÀllets överflöd var ju minst sagt nationell.

Med bland annat livsmedel, redskap, recept, bilder, tidningsklipp och iscensatta köksmiljöer illustreras exempelvis butikers uppgĂ„ng och fall, bönders förĂ€ndrade villkor, hur jakt och fiske gĂ„tt frĂ„n nödvĂ€ndighet till söndagsnöje – och vilken livsmedelsproduktion och kulinarisk tradition som faktiskt finns kvar i dagens Stallarholmen.

UtstĂ€llningen i hembygdsgĂ„rden vid Toresunds kyrka invigdes den 29 juni och visas torsdag–söndag under juli och lördag–söndag under augusti och till och med den 15 september. Den 8 september arrangeras ocksĂ„ en skördefest i anslutning till utstĂ€llningen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om