Förening bjuder på matresa med vattgröt och pizza

Kommer mjölk från en kran? Är chips potatis? Hur lagade mormor mat? Vem odlar min müsli? Häng med på matens resa från bönder och självhushåll, till butiksdöd och snabbmat.

Från skogens skafferi.

Från skogens skafferi.

Foto: Åsa Wallin

Stallarholmen2019-07-26 07:12

– Jag började tänka på vad som egentligen är i maten och vad det kommer ifrån. Ta vattgröt. Det är rågmjöl, vatten och salt – nästan precis som grunden till en pizza! Sedan spann vi vidare på det, berättar Margareta Borg.

Hon är ordförande i Stallarholmens hembygdsförening, som i år med gemensamma krafter och kreativitet byggt ut sitt ordinarie museum med utställningen Från vattgröt till pizza, där Maria Printz varit mentor och Clara Wester hjälpt till med gestaltningen.

Utställningen belyser på ett ambitiöst och pedagogiskt sätt matkulturens utveckling under hundra år.

Fokus ligger lokalt på Stallarholmen och dess gamla butiker, krogar, kaféer, bagerier, mejerier, slakterier och kvarnar, men resan från bondesamhällets självhushåll till konsumtionssamhällets överflöd var ju minst sagt nationell.

Med bland annat livsmedel, redskap, recept, bilder, tidningsklipp och iscensatta köksmiljöer illustreras exempelvis butikers uppgång och fall, bönders förändrade villkor, hur jakt och fiske gått från nödvändighet till söndagsnöje – och vilken livsmedelsproduktion och kulinarisk tradition som faktiskt finns kvar i dagens Stallarholmen.

Utställningen i hembygdsgården vid Toresunds kyrka invigdes den 29 juni och visas torsdag–söndag under juli och lördag–söndag under augusti och till och med den 15 september. Den 8 september arrangeras också en skördefest i anslutning till utställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om