Det ihÄllande högtrycket Àr lÄngt i frÄn en optimal situation för jordgubbsodlaren.
â Nej, det hĂ€r Ă€r för varmt, nu mognar de för snabbt sĂ„ att de inte hinner vĂ€xa ut. De blir mindre och plantorna mĂ„r inte sĂ„ bra. Det optimala Ă€r 20â22 grader och vĂ€xlande molnighet, sĂ€ger Lars Fredriksson och tittar ut över det ett och ett halvt hektar stora jordgubbsfĂ€ltet pĂ„ Klippinge gĂ„rd, som han och frun Marzenna Duraj-Fredrikssons driver tillsammans.
VÀdret avgör skörden
En sÀsong varar i tre till fem veckor och Àr helt vÀderberoende. Jordgubbarna kommer i omgÄngar, mycket hinner hÀnda pÄ ett dygn.
â Det Ă€r omöjligt att sĂ€ga hur skörden blir, förrĂ€n sĂ€songen Ă€r slut. Det Ă€r sĂ„ mycket som kan hĂ€nda, det kan se perfekt ut och man tycker att man har guldlĂ€ge. Men sĂ„ plötsligt kommer det en hagelskur i tio minuter som kan förstöra allt. Men just nu ser det skapligt ut, sĂ€ger Lars.
Det absolut bÀsta skördeminnet som familjen varit med om Àr 2007, dÄ det fanns drivor med stora mogna jordgubbar. Marzenna jÀmför de bÀrens storlek med Àpplen.
â Allt var klockrent, bĂ€ren sĂ„g ut som de gör pĂ„ reklambilder, men en sĂ„dan skörd fĂ„r man högst en gĂ„ng vart tionde Ă„r, sĂ„ det Ă€r kul att varit med om det, sĂ€ger Lars.
LĂ€s hela artikeln i torsdagens papperstidning.