Först till kvarn gÀller för sjÀlvplockarna

NĂ€r sjĂ€lvplocket börjar i dag, gĂ€ller det att passa pĂ„. De röda gubbarna kan nĂ€mligen ta slut snabbare Ă€n blixten. – Just nu ser det skapligt ut med skörden, men det Ă€r helt vĂ€derbetonat och kan Ă€ndras fort, sĂ€ger bĂ€rodlaren Lars Fredriksson.

Stallarholmen2009-07-02 06:30

Det ihÄllande högtrycket Àr lÄngt i frÄn en optimal situation för jordgubbsodlaren.

– Nej, det hĂ€r Ă€r för varmt, nu mognar de för snabbt sĂ„ att de inte hinner vĂ€xa ut. De blir mindre och plantorna mĂ„r inte sĂ„ bra. Det optimala Ă€r 20–22 grader och vĂ€xlande molnighet, sĂ€ger Lars Fredriksson och tittar ut över det ett och ett halvt hektar stora jordgubbsfĂ€ltet pĂ„ Klippinge gĂ„rd, som han och frun Marzenna Duraj-Fredrikssons driver tillsammans.

VÀdret avgör skörden
En sÀsong varar i tre till fem veckor och Àr helt vÀderberoende. Jordgubbarna kommer i omgÄngar, mycket hinner hÀnda pÄ ett dygn.

– Det Ă€r omöjligt att sĂ€ga hur skörden blir, förrĂ€n sĂ€songen Ă€r slut. Det Ă€r sĂ„ mycket som kan hĂ€nda, det kan se perfekt ut och man tycker att man har guldlĂ€ge. Men sĂ„ plötsligt kommer det en hagelskur i tio minuter som kan förstöra allt. Men just nu ser det skapligt ut, sĂ€ger Lars.

Det absolut bÀsta skördeminnet som familjen varit med om Àr 2007, dÄ det fanns drivor med stora mogna jordgubbar. Marzenna jÀmför de bÀrens storlek med Àpplen.

– Allt var klockrent, bĂ€ren sĂ„g ut som de gör pĂ„ reklambilder, men en sĂ„dan skörd fĂ„r man högst en gĂ„ng vart tionde Ă„r, sĂ„ det Ă€r kul att varit med om det, sĂ€ger Lars.

LĂ€s hela artikeln i torsdagens papperstidning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om