Hyllning till älskad snabbmatskombo

Det vankas småskaligt producerat mathantverk och festliga tongångar när årets Korv- och brödfestival firas vid Gula industrihuset i helgen.– Festivalen är en hyllning till äkta vara och enkla nöjen, säger arrangören Maria Printz.

Stallarholmen2016-03-11 09:00

– Det blir som tidigare år – fast bättre förstås. De allra flesta har ett förhållningssätt till korv och bröd. Det vill vi ta vara på, säger Lasse Dahlén som driver Köttbutiken i Gula industrihuset.

Tillsammans med Printz bageri ordnar de den omtyckta vinterfesten som varje år lockar storpublik till Stallarholmen.

– Vi har slagit publikrekord varje år sedan starten och sist kom det 4 000 besökare. Det märks att intresset för mat har ökat de senaste åren. Folk vill veta vad de stoppar i sig och många vill ha en relation till maten, säger han.

Till lördagen har Lasse Dahlén tagit fram en festivalkorv bestående av Linderösgris smaksatt med den lufttorkade skinkan som Köttbutiken tog sm-guld med i tävlingen Mathantverk för en tid sedan. Maria Printz har gjort ett speciellt korvbröd som smaksatts med rökt ister.

– Oj, jag gillar allt vårt bröd, men det är något alldeles extra. Ett bröd att värt att åka långt för, säger Louice Karlsson, som är kökschef på Printz bageri.

På festivalen går det bra att såväl köpa, som smaka och lära om korv och bröd av alla de slag. Det blir bland annat workshops i konsten att göra korv. Ett 20-tal mathantverkare kommer att finnas på plats och underhållningen kommer att skötas av husbandet "Varm korv Boogie" och den jojkande tunnbrödsbagarduon Nik och Nilla Märäk, uppbackade av trion Gålmuk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om