När Jennie och Nicky Porsbjer skulle skaffa höns till gården utanför Stallarholmen fick de höra att det gick att köpa uttjänta industrihöns billigt. När de har uppnått en ålder på ungefär 1,5 år anses de nämligen inte längre vara lönsamma ur ett äggproduktionsperspektiv, utan slaktas.
Familjen Porsbjer tog kontakt med ett sörmländskt värperi och hösten 2013 hämtade de hem fem bruna och fem vita lohmankorsningar, som annars hade fått möta döden och troligtvis blivit till biogas.
– De var i ett förfärligt skick när de kom till oss. De kunde inte sitta på en pinne eller klättra upp på en sten i hönsgården, berättar Jennie Porsbjer om de tidigare burhönsen.
Klorna klipptes, värpfodret drogs ner och ersattes delvis av annat foder. Sakta men säkert återhämtade sig djuren, de byggde muskler och fick bättre balans. Och snart började fjäderdräkten bli fin.
– Höns ruggar, men det här var inte vanlig ruggning. De hade tappat nästan hela fjäderdräkten, säger Jennie Porsbjer och visar bilder i mobiltelefonen på en delvis naken fågel.
Efter två månader såg de tio hönsen friskare ut. Hönorna värpte ägg, i genomsnitt ett om dagen. Jennie och Nicky Porsbjer hämtade hem ytterligare 19 fåglar.
– De blev också fina. Det kändes så bra att ta dem därifrån och ge dem en ny chans. Då började vi tänka... om vi kunde sälja några stycken så kunde vi ta hem och rehabilitera fler, säger Jennie Porsbjer.
Och så har det blivit. Sammanlagt 479 höns har fått ett tillfälligt hem på Blombacka gård, där de har fått återhämta sig innan de har sålts vidare till människor från hela Sörmland och Stockholmstrakterna.
– Det här är ett krig mot buräggproduktionen. Ju fler som har en egen höna, desto färre burhöns, säger Nicky Porsbjer.
Han menar att det inte är svårt att ha egna höns, familjen hyr gärna ut några fåglar för den som vill prova på. En höna vill ha en pinne att sova på om natten, ett ställe att krypa in på för att värpa, strö för att rengöra sina fjädrar och gärna en hönsgård med nät som tak. Att hönsen äter upp familjens matrester är en bonus.
– Har man inte den möjligheten så är det bäst att köpa ekologiska ägg, säger Nicky Porsbjer som på nära håll har sett skillnaderna i de olika produktionsmetoderna inom äggindustrin.
– Det går inte att säga att burhöns har det bra i Sverige. Det har vi själva sett. De som vi har hämtat hem har varit långt ifrån hur höns ska vara. Det är underbart att se hur de blir bättre efter ett tag, säger Jennie Porsbjer.