Kommunikationen är finslipad. Billy avvaktar och på given signal hoppar han över staketet och springer målinriktat över fältet. När han springer åt fel håll kallar Peter Raneryd på hans uppmärksamhet, och visar var han ska söka. Snart hittar Billy föremålet som hans husse kastat iväg, och skyndar sig att bära tillbaka det.
Billy är en sexårig labrador retriever och just retrieving, ett engelskt ord för att hämta, är något som kommer att visas upp på Äleby gård kommande helg. Då samlas apporterande hundar från hela landet för att tävla i såväl lag som individuellt.
– Jag ansvarar för apportörerna här på Äleby när det är andjakt, så jag ställde frågan till Jacob Högfeldt om vi kunde få ha tävlingen. Han tyckte det var en god idé. Det är en kul grej och för en bra sak, säger Peter Raneryd.
Apportera för livet heter tävlingen som nu genomförs för femte året, och alla intäkter går till Cancerfonden.
– Det är en sjukdom som drabbar alla på något sätt, säger Peter Raneryd, och både han och makan har egna erfarenheter av att vara närstående till personer som fått den fruktade diagnosen.
Anmälningarna öppnade i januari och platserna tog snabbt slut, men vem som helst kan komma och titta som publik. Redan är insamlingen uppe i 286 000 kronor, men mer pengar ska in till välgörande ändamål. Företag och privatpersoner har skänkt saker till ett lotteri och en auktion, som förhoppningsivs också ska bidra till att målet om 400 000 kronor kan uppnås.
Under Apportera för livet bedöms hundarna av flera domare utifrån olika jaktlika situationer. Tävlingsformen härstammar från Storbritannien, där den utvecklades som ett sätt att hålla igång hundarna utanför jaktsäsongen.
Enligt Jill och Peter Raneryd är det Sveriges absoluta toppskikt av retrievers som kommer till Äleby den 1 och 2 juni. Billy och
parets sex andra hundar kommer dock att få vila, då arrangörerna inte själva kan delta.
– Det är roligt att se hundarnas "will to please", säger Jill Raneryd och förklarar att många begrepp inom sporten är på engelska, just detta betyder "vilja att behaga".
– Våra hundar kan vara flamsiga och strunta i att lyssna i många situationer. Men så fort de känner att det är på riktigt så är det fullt fokus, säger Jill Ranreyd.
Tävlingarna börjar vid 08.30-tiden både lördag och söndag. Första dagen består av lagtävlingar, medan dag två innehåller individuella tävlingar i öppen klass och elitklass. Varje tävlingsdag avslutas med prisutdelning. Domarna kommer från såväl Sverige som England.