Storsatsar på nytt strandkafé – Ugglans fjärde (!) i Strängnäs

Sjökafét vid brofästet i Stallarholmen har fått nytt liv.
Nu är det Ömer Uzunkir som tagit över – med massvis av idéer och nytillskott i sortimentet.
– Jag blev kär i läget. Man kan ju inte misslyckas här, säger han.

Ömer Uzunkir och Simone Forsbäck är de två mest återkommande ansiktena som besökare på Ugglans sjökafé kommer att möta.

Ömer Uzunkir och Simone Forsbäck är de två mest återkommande ansiktena som besökare på Ugglans sjökafé kommer att möta.

Foto: Oscar Stomberg

Stallarholmen2025-05-16 19:00

Nyheten i korthet

  • Ömer Uzunkir, ägare av Ugglans grill och dess filialer, har tagit över Sjökafét vid brofästet i Stallarholmen. Detta blir hans fjärde etablering.
  • På det nya sjökaféet kommer det serveras glass, korv, kaffe och belgiska våfflor. Uzunkir planerar att ha öppet "jämt", med utökade öppettider under sommaren.
  • Uzunkir har även planer på att lägga till uthyrning av motorbåt och kajaker till kaféets erbjudanden, samt att ansöka om alkoholrättigheter.

När tidningen träffar Ömer Uzunkir, ägare av Ugglans grill och alla dess filialer, och Simone Forsbäck, som kommer att jobba på den nya enheten, kommer två unga killar in beställer varsin glass.

Det är första gången de besöker kaféet i sitt nya format.

– Jag har varit här men det var när jag var lite mindre, säger den ena.

Var det bättre när ni var här förra gången eller den här gången?

– Nej. Verkligen inte. Det här är det bästa stället just nu, svarar den andra.

Som tack för sin ärlighet passar Ömer på att fylla på grabbarnas våfflor med lite större glasskulor innan de cyklar iväg.

Stallarholmsbron har periodvis krånglat vid öppningar. "Det blir bara positivt för oss, då är de välkomna att stanna på en fika", skrattar Ömer Uzunkir.
Stallarholmsbron har periodvis krånglat vid öppningar. "Det blir bara positivt för oss, då är de välkomna att stanna på en fika", skrattar Ömer Uzunkir.

Ömer Uzunkir driver redan Ugglans grill i Strängnäs och Mariefreds hamnkafé samt Majastugan i Mariefred. Ugglans sjökafé blir nummer fyra.

På den nya enheten kommer det serveras glass, korv, kaffe och lite till. Nytt för Stallarholmen blir också serveringen av belgiska våfflor. 

Varför blev det en till nu?

– Det är inte så att jag går runt och letar efter nya ställen. Det här kom jag över av en slump. Men när det kommer något med ett sånt här guldläge, då tänker jag inte utan jag kör bara, säger Ömer Uzunkir.

Det krävdes inte mycket för att piffa upp uteplatsen, berättar Ömer Uzunkir. Några nyinförskaffade möbler så var det klart.
Det krävdes inte mycket för att piffa upp uteplatsen, berättar Ömer Uzunkir. Några nyinförskaffade möbler så var det klart.

Driver man en grill/kiosk är det inte svårt att återskapa konceptet på en ny plats, menar Ömer.

Planen är att ha öppet "jämt", berättar han. Under maj motsvarar det från onsdag till söndag klockan 11–19. På sommaren, fram till september, räknar han dock med att ha öppet alla dagar 11–20, minst.

Simone Forsbäck bor i Strängnäs men kommer att jobba på sjökafét i Stallarholmen.
Simone Forsbäck bor i Strängnäs men kommer att jobba på sjökafét i Stallarholmen.

Första öppningshelgen var den 10 och 11 maj och Ömer beskriver den som en succé.

– 15 liter oreoglass sålde jag på två dygn. Det är barnens favorit. Det var knökfullt.

Vid årsskiftet slutade Ömer på sitt jobb som arbetsledare på ett apotek i Kjula för att köra hundra procent på kafé- och grillverksamheten. Frågan är bara hur han planerar att fördela tiden mellan de fyra platserna?

– Jag är överallt och ingenstans. Jag börjar min dag med att jobba lunch på Ugglans grill innan jag åker till de andra enheterna.

Kaffe, glass och inte minst korv kommer att serveras på sjökaféet. Kanske även öl och vin, så småningom.
Kaffe, glass och inte minst korv kommer att serveras på sjökaféet. Kanske även öl och vin, så småningom.
Kaffe, glass och inte minst korv kommer att serveras på sjökafét. Kanske även öl och vin, så småningom.
Kaffe, glass och inte minst korv kommer att serveras på sjökafét. Kanske även öl och vin, så småningom.

Under våren har flera av enheterna dessutom fått sig en välbehövd renovering, berättar Ömer.

För sjökaféts del finns än mer planerat: härnäst tillkommer en motorbåt och ett gäng kajaker som man kommer att kunna hyra. Ömer sneglar även på att försöka få till alkoholrättigheter så att gäster kan ta sig ett glas och en glass vid vattnet.

– Folk verkar tycka att det är jätteroligt att det händer någonting här och att det finns någon som vill satsa på något här.

"Det är inte svårt för mig att öppna ett nytt företag, jag har allting klart", säger Ömer Uzunkir.
"Det är inte svårt för mig att öppna ett nytt företag, jag har allting klart", säger Ömer Uzunkir.
Några inredningsdetaljer har blivit kvar efter föregående ägare.
Några inredningsdetaljer har blivit kvar efter föregående ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!