Sedan 1970-talet har det varit praxis bland Sveriges försäkringsbolag att stå för advokatkostnaderna vid skadereglering. Att begära en påskrift på en fullmakt som krav för ersättning är Länsförsäkringar ensamma om, det menar Anita Karlssons advokat Johan Dromberg.
– If, Folksam och Trygg Hansa ställer upp rakt av, men Länsförsäkringar har hittat på att man ska skriva på en fullmakt, säger Johan Domberg.
Han anser att man generellt ska vara försiktig med att skriva på fullmakter. Det handlar enligt honom om vem som håller i taktpinnen, något han menar att försäkringsbolagen gärna vill göra med hjälp av en fullmakt.
– Om man är konspiratoriskt lagd kan man tänka sig att försäkringsbolagen då tar in sådant som inte är relevant och vänder det emot den drabbade. De kan använda vad som helst och kunden vet inte vad. Men Länsförsäkringar är ensamma om att ställa fullmakten som krav.
Johan Domberg är tydlig med att han tror att de allra flesta får den ersättning de är berättigade av sina försäkringsbolag. Men i Anita Karlssons fall anser Johan Domberg att Länsförsäkringar har agerat känslokallt.
– Det är en mångårig kund som råkar ut för en olycka som nästan kostar henne livet och hon är inte vållande. De behandlar henne som skräp och det stora problemet är att de leker med en människa godtyckligt.
Godtyckligheten grundar Johan Domberg på att Länsförsäkringar inte är konsekventa när det gäller kravet på fullmakt för att få ersättning. Han hävdar att både han och flera kollegor till honom har haft fall där Länsförsäkringar har frångått sitt krav. Att Länsförsäkringar har gått med på att betala Anita Karlsson advokatkostnader framöver tycker han är ett tydligt exempel på försäkringsbolagets inkonsekventa handlande.
– Det är inte konsekvent, det är en stor del godtycke och de leker med personer. Det är inte okej.
Vad anser du att Länsförsäkringar ska göra?
– De ska självklart betala kostnaderna för den hjälp Anita Karlsson har haft och ta bort kravet på fullmakt.