Sex bagare gjorde upp i tävlingen Årets Bagare som genomfördes i Göteborg med avslutning i torsdags. Tävlingen, som pågick i totalt sex timmar, bestod av sju olika delmoment där deltagarna fick baka två sorters matbröd, baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med fruktfyllning.
När juryn hade sagt sitt stod det klart att Martin Frankenberg, uppvuxen i Vadsbro och jobbandes på K-märkt i Stockholm, slutade precis utanför pallen på en delad fjärdeplats.
– Det hade kunnat gå bättre, men det är en bra erfarenhet och en bra träning inför andra tävlingar med landslaget. Jag tänker inte bryta ihop över det här, säger Martin Frankenberg.
Han är nöjd med hur han genomförde tävlingen, men tror att han vet varför han inte nådde hela vägen fram.
– Allt flöt på extremt bra tidsmässigt, jag kanske inte utnyttjade tiden optimalt för jag hade en del dötid. Jag hade rätt antal och smakerna satt där de skulle. Men jag borde ha format brödet mer avancerat, jag gjorde det lite för enkelt.
Martin Lundell är vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, som arrangerar Årets Bagare. Han hyllade insatserna under tävlingen och sa till aretsbagare.se att tävlingen höll världsklass. Att det var tufft motstånd kunde Martin Frankenberg skriva under på.
– Ja, alla som var med i tävlingen var väldigt duktiga.
Nu ska Martin Frankenberg ladda upp med familjen innan det är fullt fokus på EM i augusti, en tävling som samtidigt är kval till VM.
– De tre bästa i Europamästerskapet kvalificerar sig till VM, sedan delas det även ut något wild card.
Gabriel di Grado från Stockholm, som driver Spånga konditori/bullar och bröd, blev årets bagare.