Försenat flyg kan ge ersättning

Inställda flyg och förseningar kan ställa till det rejält för en. Men misströsta inte. Enligt en EU-förordning finns stora chanser att få både ersättning och skadestånd om det uppstår problem med flygresan.

Stockholm2010-04-09 17:28

För sex år sedan beslutade EU att införa en förordning (261/2004) som tvingar flygbolag att kompensera resenärer som drabbas av inställda och överbokade flyg.

Efter en dom i EU-domstolen kan man även få ersättning om flygningen blir försenad minst tre timmar, vilket många flygbolag både är dåliga på att informera om och att leva upp till, berättar Jessie Cargill-Ek, jurist på Konsumentverket.

Ska göra allt

Grundregeln är att flygbolagen ska göra allt för att resenärerna ska komma fram till sin destination i tid.

Undantaget är om problemen beror på extraordinära orsaker, till exempel strejk eller extremt väder, men flygbolaget ska bevisa att det försökt allt för att resan ska kunna genomföras.

– Till och med vid strejk kan det finnas möjligheter att få fram resenären i tid. Till exempel genom att boka en resa hos ett annat flygbolag, säger Jessie Cargill-Ek.

Överbokningar

Oavsett om det handlar om en inställd tur, överbokning eller försening har du rätt till kompensation.

Hur mycket beror på hur lång flygningen är och hur stor försening det är till det slutgiltiga resmålet.

Förutom det har resenären rätt till mat och dryck beroende på hur länge väntetiden är.

– Det gäller även om det beror på extraordinära omständig- heter. Det vanliga är att flygbolaget skriver ut en voucher som går att använda i någon butik eller restaurang, säger Jessie Cargill-Ek.

Spara alla kvitton

Den som drabbats av inställt eller försenat flyg, oavsett orsaken, ska dessutom erbjudas två telefonsamtal, tillgång till mejl samt hjälp att göra en ombokning.

Handlar det om riktigt långa väntetider som innebär att du måste ta in på hotell ska flygbolaget stå för den extra kostnaden, samt transport dit och tillbaka.

Om du själv måste ordna med detta har du ändå chans att få tillbaka pengarna. Men då måste man spara alla kvitton för alla utlägg.

– Och i Sverige är det nästan omöjligt att få skadestånd för att man råkat i en obekväm situation, säger Jessie Cargill-Ek.

Fråga vad som gäller

För den som har bokat en tur- och returresa där den ena turen flygs av ett flygbolag som inte är knuten till ett EU-land så gäller inte EU-förordningen om kompensation, förklarar Jessie Cargill-Ek.

– Det kan verka som att det är en och samma resa men det är det inte. Som resenär bör man alltid börja med att vända sig till flygbolaget och fråga vad som gäller. Nästan alla länder har regler om kompensation och ersättning om något inträffar, och vissa kan vara riktigt hårda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om