Den stora morgonruschen har lagt sig när tidningen träffar Martin Frankenberg på K-Märkts patisserie, bageri och kaffebar på Karlaplan i Stockholm. Trots det ursäktar han sig då och då under intervjun för att plocka ut nygräddade bullar ur ugnen.
– Det kan vara ett ganska tungt jobb både psykiskt och fysiskt. Jag har nog en kropp som en 70-åring, men det är bara att köra på. Det är ju ett kul och kreativt jobb, säger Martin Frankenberg.
Det har gått drygt tio år sedan han inledde sin karriär som bagare i Stockholm. Han tjatade till sin en plats som lärling på Riddarbageriet, tre månader senare var han anställd. Sedan har karriären rullat på med en stigande kurva.
– Det har gått väldigt fort och varit kul. Men jag har fått jobba hårt, säger Martin Frankenberg.
Han växte upp i Vadsbro där han har kvar i stort sett hela sin familj. Efter högstadiestudier i Flen valde Martin Frankenberg kockprogrammet i Nyköping. Men någon kock ville han aldrig bli, siktet var helt inställt på bagaryrket.
– Lärarna var inte helt nöja med att jag hade alla mina praktikperioder på bagerier, säger han med ett leende.
Faktum är att han redan som väldigt ung hade bestämt sig för vad han skulle jobba med som vuxen, även om han själv inte riktigt förstod det än.
– Det har funnits med ända sedan jag var liten. Jag bakade mycket med mamma, mormor och farmor. Men jag trodde nog inte som liten att jag kunde jobba med det professionellt.
Efter fyra år på Riddarbageriet bytte Martin Frankenberg till Albert and Jacks på Stureplan. Därifrån gick turen vidare till först Urban Dehli på Södermalm och sedan Wienercaféet på Norrmalm innan han för knappt ett år sedan blev handplockad till K-Märkt. Då som färsk medlem i bagarlandslaget.
– Det är kul och en ära att få vara med i landslaget. Bitvis är det mycket att göra, andra stunder är det lugnt.
Martin Frankenberg fick en plats i landslaget efter att ha lyckats väl i en tävling för två år sedan. Tävlingen, som anordnades just för att utse nya medlemmar i landslaget, gick ut på att baka baguetter. Med landslaget har Martin Frankenberg sedan dess redan hunnit skörda stora framgångar. Första året var han med och vann brons i nordiska mästerskapen i Köpenhamn och förra året vann det svenska laget samma tävling som då arrangerades i Finland.
Nu är det dags för nästa stora utmaning för Martin Frankenberg. I dag inleds tävlingen Årets Bagare i Göteborg och Vadsbrosonen är en av sex finalister.
– Jag är mer nervös nu än jag var inför nordiska mästerskapen. Nu är det individuellt, man får ingen hjälp av andra.
Tävlingen är uppdelad i sju moment. Deltagarna ska bland annat baka baguetter, kuvertbröd, matbröd från en hemlig råvarukorg och vetebullar innehållande frukt. Juryn kommer bedöma såväl utseende, smak som teknik och det är små detaljer som kan avgöra.
– Det är en nördig sport, allting måste vara exakt. Det får inte ta för lång tid, inte gå för fort och allting vägs både innan man börjar och när man är klar.
Martin Frankenberg ser fram emot momentet där deltagarna får hemliga ingredienser att jobba med. Han gillar utmaningen och ser den kreativa aspekten i sitt arbete som det mest tilltalande.
– Du kan göra så mycket med så få ingredienser. Med bara salt, vatten och vetemjöl kan man göra hur fantastiska saker som helst.
Det är med passionerad röst Martin Frankenberg beskriver sitt arbete. Han finner en utmaning i det mesta och tycker alla bröd är lika roliga att baka. En av de skapelser Martin Frankenberg hoppas ska bidra till vinst i tävlingen årets bagare, som avslutas på torsdag, är en citron brioche med ingefärakräm, äpple och saltrostade pumpafrön.
– Det är unika smaker, juryn kommer aldrig ha smakat en sådan bulle. Det är både syra och sälta, säger upphovsmannen belåtet.
Efter tävlingen i Göteborg väntar europamästerskapet i Italien med landslaget i augusti och på sikt är målet för Martin Frankenberg att erövra världen.
– Ja, målet är ju så klart att bli världsmästare. Men det ligger en bit bort.