På kort tid har två nordiska kedjor tagit över stora delar av djursjukvården i Sverige: Djursjukhusgruppen som bildades 2011 och Evidensia som startades året därpå. Båda med riskkapitalbolag i ägarposition: Fidelio Capital och Valedo.
Nu ser försäkringsbolagen ökade kostnader för djurvården. Försäkringsbolaget Sveland beskriver ökningen som väsentlig. Under de fyra första månaderna 2013 var ökningen tio procent jämfört med samma period 2012.
– Det tas fler prover i dag än vad man gjorde för tre–fyra år sedan, säger, Anette Henriksson, vd för Sveland.
Hon kan även se att vissa diagnoser har blivit dyrare men också att antalen veterinär- besök har ökat. Och hon ställer sig frågande till om det är drivet av djurägarna.
– Vi ser att kostnadsökningen är högre hos Djursjukvårdsgruppen och Evidensia. Samtidigt har de den mest kvalitativa vården och tar emot remisser från mindre kliniker.
– Eftersom det finns risk- kapitalbolag i toppen så antar jag att de är ute efter att tjäna pengar. Jag ser i alla fall ingen annan anledning till att de skulle gå in i branschen, fortsätter hon.
Till en början nöjde sig Sveland med att höja självrisken men från årsskiftet har de höjt sina premier med mer än inflationstakten.
Hos Agria, som är den största aktören för djurförsäkringar, har utbetalningarna för jourtid och akuttillägg ökat.
Ser ni någon koppling mellan de ökade kostnaderna och att några få företag, till exempel Evidensia, köpt upp stora delar av marknaden?
– Konsolideringen som skett i branschen hade vi förutsett, men den har skett väldigt snabbt. Samtidigt tror jag inte att det i sig drivit upp kostnaderna utan det är flera faktorer som spelar in, säger Cecilia Winter, som är pr- och pressansvarig hos Agria.
Hon ser i stället många möjliga orsaker. En är den goda tillgången på specialistsjukvård för djur, ökade öppettider hos kliniker men också att djurägarna själva är villiga att låta sitt djur få allt mer avancerad vård.
– I dag har vi djur som genomgår allt ifrån cancerbehandlingar till att byta höftleder.
Gör ni någon bedömning av vad en behandling bör kosta?
– Det är fri prissättning på djursjukvård och vi ersätter diagnostik och behandling oavsett vad det kostar. Det är inte vår uppgift att göra en rimlighetsbedömning. Men för viss kostsam diagnostik, som till exempel bilddiagnostik, krävs förhandsbesked från våra veterinärer.
Samtidigt är marknaden för djurförsäkringar lönsam. Enligt siffror från branschorganisationen Svensk försäkring betalar djurägare in sammanlagt 2,6 miljarder kronor i premier 2012. En marknad där Agria har 58 procent. 2012 gjorde Agria en vinst på 148 miljoner kronor. Även Sveland gjorde en vinst med 3,8 miljoner kronor.
Varken Djursjukhusgruppen eller Evidensia uppvisade någon vinst under 2012.