Anna Eklöf växte upp i Malmköping men bor sedan ett antal år tillbaka i Stockholm. På tisdag sätter hon sig dock på planet bort ifrån den svenska huvudstaden för att bege sig mot ett av sitt livs största äventyr. Tillsammans med 25 andra personer ska hon bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro.
– Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Det är ett galet äventyr med helt galna människor, säger Anna Eklöf som förbereder sig för fullt inför Afrikaresan.
Hur kommer det sig att just Anna Eklöf, en 30-årig sjungande logoped med en förkärlek till yoga, är en del av det team som ska ta sig upp 5 892 meter över havet? För att besvara den frågan måste vi backa bandet fem år.
2011 besökte Anna Eklöf för första gången Kilimanjaros hemland Tanzania. Hon tillbringade då sin tid på ett dagcenter för barn med funktionsnedsättningar som en del i sitt examensarbete i logopedi. Sedan dess har hon haft ett speciellt band till landet och har återvänt dit två gånger, bland annat 2012 för att bygga en affär vid dagcentret.
– Jag har bott i Moshi vid foten av Kilimanjaro flera gånger. Jag tittat ofta på berget och tänkt att jag måste gå upp för det någon gång.
I våras uppenbarade sig möjligheten att förverkliga bergsbestigningsdrömmarna för Anna Eklöf. Precis när längtan tillbaka till Tanzania sköljde över henne dök ett nyhetsmejl från äventyraren och atleten Aron Anderson upp i hennes mejlbox. Hon prenumererade på hans nyhetsmejl efter att ha läst en bok han skrivit.
Mejlet talade om att personer söktes till en bestigning av Kilimanjaro. Anna Eklöf svarade och bara några dagar senare fick hon beskedet att hon var en del av Team Aron Kilimanjaro.
– Jag blev jätteförvånad! Jag trodde att de ville träffa mig först innan de visste vad de tackar ja till. Jag blev sjukt glad, men kunde inte sova på hela den natten. Jag låg bara och tänkte på vad jag hade gett mig in på.
Det Anna Eklöf har gett sig in på är en expedition där rullstolsburne Aron Anderson ska ta sig upp till Kilimanjaros topp med ett stöttande team vid hans sida. Han får ingen fysisk hjälp, men stöttas på alla andra tänkbara sätt. Med i teamet finns bland annat personer med bergsklättringserfarenhet, teknikansvarig, läkare och fotograf. Anna Eklöf är teamets Tanzaniaguide.
– Lite visdom har nog teamet fått av mig och jag är väldigt tacksam över att jag har varit i Tanzania förut och sett berget, annars skulle jag vara livrädd. Det är ju så högt.
De två mest kända personerna i teamet är artisterna Molly Sandén och Danny Saucedo.
– Det känns jättekul ha med dem i teamet! De är otroligt jordnära och roliga båda två, riktiga energiknippen. De sprider vänlighet och god aura. Jag hoppas att de ska ha lite småkonserter på vägen upp, så att vi får lite underhållning.
Ett parallellt mål till bestigningen är att samla in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden under resans gång.
– Det har varit roligt att sprida budskapet och jaga sponsorer för en bra sak. Det har betytt mest under hösten och vintern. De senaste veckorna har jag insett att vi tydligen ska gå upp för något ganska högt berg också, säger Anna Eklöf och skrattar.
Hennes bergsbestigningserfarenhet stannar vid en vandring uppför Åreskutan för ett år sedan. För att vara så redo som möjligt har Anna Eklöf gått i sina vandringskängor sedan den första oktober och hon har varit mycket ute i skogen iförd ryggsäck. Hon har även gått några milsturer med teamet.
Anna Eklöf tror dock att det psykiska blir den största utmaningen och har därför lagt ner mest tid på förberedelser på det området.
– Jag har yogat, mediterat, lyssnat på peppmusik och dansat i vardagsrummet samtidigt som jag har visualiserat när jag står på toppen.
Teamet kommer ta den flackaste vägen upp för att underlätta för Aron Anderson som kommer att använda sig av kryckor och armcykel.
– Det är stort att få träffa och lära känna Aron. Han är så häftig och det här har verkligen varit ett utvecklande halvår, säger Team Aron Kilimanjaros Tanzaniaguide.