Tusentals personer berörs av den varslade pilotstrejken då Ryanairs svenska piloter väntas gå ut i strejk. De flesta flyg till och från Skavsta ställs in och oron sprider sig nu bland de resenärer som är på väg att flyga ut eller in.

Det handlar om både praktiska problem och ekonomi. Det kan bli dryga kostnader för familjen som ofrivilligt tvingas stanna på semesterresemålet ett eller flera dygn extra. Villkoren i reseförsäkringar skiljer sig åt mellan bolagen. Men en ny dom bekräftar att strejk inte automatiskt är att betrakta som en extraordinär omständighet, skriver Konsument Europa på sin hemsida.

Passagerare kan ha rätt till ersättning om flyget blir inställt.

Två resenärer som drabbades av inställt flyg till följd av strejk vid en flygning mellan Luxemburg och Oslo 2016 stämde Lufthansa och fick rätt. De har nu fått både ersättning och kompensation för det inställda flyget.

Domstolen anser att den anmälda strejken inte var en exceptionell omständighet. Konsument Europa hoppas att domen, som kom i slutet av juli, kommer att ha en vägledande effekt.