Åklagaren: "De kan åtalas för fler brott"

Den 21 november fick Jessica Wenna igenom förlängd åtalstid för den så kallade dejtingligan. "Även om vi börjar knyta ihop utredningen nu så behöver vi ytterligare tid på oss", säger vice chefsåklagaren .

Jessica Wenna fick igenom förlängd åtalstid för de fem män som hitter häktade för delaktighet i den så kallade dejtingligan.

Jessica Wenna fick igenom förlängd åtalstid för de fem män som hitter häktade för delaktighet i den så kallade dejtingligan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Strängnäs kommun2019-11-23 05:06

Tre unga män sitter häktade sedan i början av maj och ytterligare två i samma ålder frihetsberövades på sensommaren. Samtliga fem har Strängnäskoppling och är födda 1999–2000.

– Det är ett tämligen omfattade material och snart kommer vi att kunna lämna information till männens försvarare, sa Jessica Wenna till tidningen den 12 november.

Men något åtal hann inte väckas den 21 november då fristen löpte ut.

– De som är frihetsberövade kan komma att åtalas för fler brott än de som de sitter häktade för, så mycket kan jag säga, konstaterar Jessica Wenna.

Det är uteslutande män som är målsägare efter att bland annat ha hotats, rånats och misshandlats av främmande personer då de trodde sig ha bestämt träff med kvinnor.

– Vi har sex eller sju målsägare, säger åklagaren.

Fler än de fem nämnda ynglingarna figurerar i utredningen, minst två personer har varit anhållna i ett tidigare skede.

– Det handlar om olika personer och olika roller, berättar Jessica Wenna.

Lars Franzell på polisens enhet för grova brott håller med om att utredningen är på väg att knytas ihop.

– Jessica Wenna, som är väldigt noggrann, behöver säkert fyra veckor till på sig. Det är mest finputseri som återstår, vi behöver titta på några filmer bland annat. Men jag hoppas att vi är klara med vårt arbete under december. Vi vill ha en robust utredning.

– Det har varit hur mycket arbete som helst, konstaterar Lars Franzell.

Karta: Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!