Det är nu tredje gången som företaget, med säte i Strängnäs kommun, döms för miljöbrott. Påföljden blir en företagsbot på 50 000 kronor, pengar som företaget ska betala till staten. Men dess företrädare hålls också personligt ansvarig, och får ytterligare 30 000 kronor i dagsböter.
– Om näringsverksamheten inte har gjort vad som skäligen kan krävas för att förebygga brottsligheten så kan tingsrätten döma ut en företagsbot. Om brottet begås avsiktligen, eller om företrädaren är väl medveten om åläggandena, så blir det ett personligt ansvar också, säger kammaråklagare Anne-Marie Helander för att förklara skillnaderna.
Det handlar om en igenslammad trekammarbrunn, som har orsakat att orenat avloppsvatten har släppts ut till Sörfjärden och Mälaren. Strängnäs kommun fick upp ögonen för avloppet 2007.
Två fastigheter delar på avloppsanläggningen, företaget äger den ena. Det är bara bolaget och dess företrädare som ställs inför rätta, den andra fastighetsägaren har gjort i ordning en egen avloppsanläggning och anses därmed ha slutat använda det dåliga avloppet. Detta trots att trekammarbrunnen är placerad på den andra fastigheten.
– Min klient är delägare i en samfällighet. Han kan inte självmant ta ut grävmaskinen och göra åverkan på någon annans mark, säger advokaten som företräder företagaren.
Advokaten ska nu fördjupa sig i domen, men tror inte att han kommer att rekommendera företagaren att överklaga.
– Inte så som domen är formulerad, säger han och syftar på att åtalet inte avser underlåtenhet att åtgärda brister – utan ett fortsatt användande av avloppsanläggningen.
– Det är ostridigt att avloppet har använts.
Företagaren har dömts för samma sak två gånger tidigare. 2008 utdömdes en företagsbot på 10 000 kronor. 2011 blev det en ny företagsbot, då på 50 000 kronor, samt dagsböter om 30 000 kronor.
Avloppet i fråga åtgärdades förra året. Den aktuella domen är resultatet av en åtalsanmälan som kommunen gjorde år 2012. Åklagaren hade i detta fall yrkat på 100 000 kronor i företagsbot.
– Det mot bakgrund av att det har dömts ut företagsböter tidigare. Men det stannade vid 50 000 kronor, tingsrätten har ju rätt att bestämma vilken summa det ska bli, säger Anne-Marie Helander.