Allt fler barn och unga flyr från sina hemländer utan föräldrar eller andra vårdnadshavare. Flyktingmottagande är en statlig angelägenhet – men när det kommer till barn som söker skydd på egen hand, är det kommunerna som ansvarar för deras boende.
De 60 platser som Strängnäs kommun i dagsläget har avtal med Migrationsverket och länsstyrelsen om överskrids redan. I realiteten är det drygt 100 ensamkommande barn som har anvisats till Strängnäs, efter att ha kommit till Sverige för att söka skydd.
Antalet ensamkommande flyktingbarn kommer att fortsätta öka, tror Migrationsverket. Därför ska avtalen uppdateras. Såväl barn- och utbildningsnämnden som socialnämnden vid Strängnäs kommun har godkänt den nya överenskommelsen. Den innebär 152 boendeplatser i stället för 60. På pappret är det nära en fördubbling, men i realiteten är ökningen alltså mindre än så.
De flesta kostnader som kommunen har för mottagandet ersätts av staten, men de kommunala verksamheterna påverkas ändå. Socialkontoret har svårt att ordna fram gode män och boendeplatser i familjehem eller på HVB-hem. Utbildningskontoret har svårt att hinna ordna skolplatser till alla barn och unga.
Men att inte ingå avtal är inget alternativ, framhåller Strängnäs kommun. Det gör inte att barnen slutar att komma, eftersom Migrationsverkets anvisningar sker oavsett enskilda kommuners inställning till mottagande eller praktiska möjligheter till detsamma.
När avtalet togs upp på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 24 november reserverade sig Lena Löfgren (SD) mot beslutet, med motiveringen att ledamöterna inte fått tillräckligt med tid att sätta sig in i ärendet.
Strängnäs kommun har haft avtal med Migrationsverket och länsstyrelsen om mottagande av ensamkommande barn sedan 2010. Den nya överenskommelsen gäller januari–mars 2016, inför andra kvartalet ska avtalet ses över på nytt.