Nedläggning av skolor utvärderas inom kort

Blev det som planerat, när flera grundskolor las ner och andra gjordes om? Det är en fråga som utbildningskontoret ska titta närmare på.

Carl-Henric Lange (STRP), Jonas Sinclair (M), Tommy Strand (M) och Maria Ehrnfelt (M) i gruppdiskussion om vilka frågor de vill att tjänstemännen ska ta fram svar på, när det gäller uppföljningen av den nya skolstrukturen.

Carl-Henric Lange (STRP), Jonas Sinclair (M), Tommy Strand (M) och Maria Ehrnfelt (M) i gruppdiskussion om vilka frågor de vill att tjänstemännen ska ta fram svar på, när det gäller uppföljningen av den nya skolstrukturen.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs kommun2019-10-02 17:57

Kommunens nya grundskoleorganisation ska utvärderas. Förberedelserna inför det gjordes på barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagskvällen, då ledamöterna delades in i grupper för att diskutera olika frågeställningar som de vill att tjänstemännen ska ta fram svar på.

– Det jag hörde under redovisningen från grupperna var ganska spretigt. Jag ska ha ett möte med Maria för att få en bättre känsla för vad det är politiken vill att vi ska prioritera, säger utbildningschef Tony Lööw och syftar på nämndens ordförande Maria Ehrnfelt (M).

Lööw förväntar sig antingen ett så kallat ordförandeuppdrag, eller att han på nämndens möte i november officiellt får uppdraget att följa upp skolnedläggningarna och förändringarna som gjordes framför allt inför läsåret 2018/19. Då las F– 3-skolorna Lännaskolan, Härads skola och Tosteröskolan ner. Årskurs 7–9 upphörde på Stallarholmsskolan och Karinslundsskolan, på Karinslundsskolan påbörjades i stället årskurserna F–3. Ett år senare las även Fogdö skola ner.

Ett smakprov på politikernas frågor från tisdagens diskussioner:

– Har vi kunnat frigöra medel från lokaler och fördela mer till undervisning? Har andra, oförutsedda, kostnader ökat? sa Hanna Drakengren (C) när hon summerade några av sin grupps frågor.

– Vi har ju samlat fler lärare på färre skolor, har det uppstått mer kollegialt lärande? Och rektorernas förutsättningar, märker de en lättnad i att inte ansvara för flera enheter? fyllde Maria Ehrnfelt i.

En annan fråga som diskuterades var skolskjutsarna för de yngre barnen, något som flera föräldrar oroade sig för inför förändringen. En grupp tog också upp möjligheten att höra hur föräldrarna upplever förändringen nu, när den är helt genomförd.

– Vi har redan en föräldraenkät där vi alltid frågar hur de upplever att deras barn har det i skolan. Men om politikerna känner att det är angeläget att fråga dem specifikt om effekterna av det här beslutet gör vi det, säger Tony Lööw.

Utbildningschefen säger att de ekonomiska effekterna av den nya organisationen märktes redan inför budgetåret 2019.

– Det syntes tydligt att om den inte hade genomförts så hade skolan belastats med miljonbelopp, När det gäller kvaliteten så har jag hört röster från lärare som tidigare har känt sig ensamma i sina ämnen att det är skönt att ha kollegor att bolla med för att utveckla undervisningen, säger Tony Lööw.

Karta: Strängnäs kommunhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!