Nu får Strängnäs sin egen fritidsbank

På måndag invigs Fritidsbanken i Strängnäs där invånare ska kunna låna fritidsutrustning kostnadsfritt. ”Det är verkligen för alla”, säger Lenita Lannér, projektledare för fritidsbanken.

"Det är verkligen för alla. Allt från gammelmormor till treåringen som vill ha en liten pulka att åka i", säger Lenita Lannér.

"Det är verkligen för alla. Allt från gammelmormor till treåringen som vill ha en liten pulka att åka i", säger Lenita Lannér.

Foto: Jens Werner/Joakim Serrander

Strängnäs kommun2019-10-24 18:23

På måndag klockan 14 slår Fritidsbanken upp portarna i Thomas arena i Strängnäs. Ett initiativ från Strängnäs kommun som ska göra det möjligt för invånare att låna fritidsutrustning kostnadsfritt för att kunna prova på olika aktiviteter.

– Det startades för att det är viktigt att så många som möjligt ska kunna idrotta och hålla på med friluftsliv, säger Lenita Lannér, projektledare för Fritidsbanken.

Sedan 2018 har fokus legat på att bygga butiken och samla ihop utrustning. Hållbarhetsperspektivet finns med i verksamheten.

– Vi köper inte en enda produkt, utan det är bara återbruk som gäller i en fritidsbank, säger Lenita lannér.

Det som efterfrågats mest på andra fritidsbanker är skridskor, hjälmar och skidutrustning. Men sedan insamlingen började för Strängnäs fritidsbank så har även några annorlunda saker lämnats in av allmänheten.

– Vi har fått in en enhjuling, en hooverboard och så har vi fått in en gammal kälke från 1920-talet, säger Lenita Lannér.

Det finns ingen åldersgräns för att få låna utrustning utan det ska vara tillgängligt för alla i kommunen.

– Det är verkligen för alla. Allt från gammelmormor till treåringen som vill ha en liten pulka att åka i, säger Lenita Lannér.

Och samtidigt som det är kostnadsfritt att låna utrustning finns inte heller några förseningsavgifter.

– Det ska inte vara några krav, utan det ska vara fritt och lustfyllt att låna av oss, säger Lenita Lannér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!