Politiker om betygen: "Vi har inte haft koll"

Niornas resultat, särskilt pojkarnas betyg, bekymrar David Aronsson (V). Han ifrågasätter om han själv och övriga politiker har gjort sitt jobb.

Betygen på Paulinska skolan har sjunkit, visar Skolverkets statistik. David Aronsson  (V) uppmärksammar att det går "så dåligt att man knappt tror att det är sant" för pojkarna.

Betygen på Paulinska skolan har sjunkit, visar Skolverkets statistik. David Aronsson (V) uppmärksammar att det går "så dåligt att man knappt tror att det är sant" för pojkarna.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs kommun2019-10-03 16:46

Förra veckan skrev tidningen om niornas försämrade betyg, som togs upp i barn- och utbildningsnämndens delårsrapport. Samma dag släppte Skolverket den senaste officiella statistiken – och oppositionspolitikern David Aronsson (V) reagerade kraftfullt.

– Det är framför allt pojkarnas utveckling som oroar mig. Både i Åker och på Paulinska går det jättedåligt för pojkarna, så dåligt att man knappt tror att det är sant.

50 procent av eleverna som gick ut Åkerskolan i våras hade minst ett underkänt betyg. Pojkarna som fått godkänt i alla ämnen är för få för att tas upp i Skolverkets statistik, men det är färre än tio elever det handlar om och därmed som högst 36 procent av gruppen.

Det finns fel i kommunens siffror i nämndens delårsrapport, konstaterade utbildningschef Tony Lööw på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i tisdags. Paulinska skolan har inte förbättrat sina resultat, vilket kommunens underlag gav sken av. Tvärtom. Här uppnådde 49,1 procent av niorna kunskapskraven i alla ämnen i våras. Bland pojkarna var andelen 40,3 procent.

– Pojkarna är nere på så låga nivåer att det är sanslöst att det får passera, säger David Aronsson.

Han ifrågasätter om barn- och utbildningsnämnden har gjort tillräckligt för att leva upp till målet om ökad måluppfyllelse och högre likvärdighet i skolorna. Han anser att kommunstyrelsen, som han själv är en del av, inte har fullgjort sin uppsynsplikt.

– Vi har haft koll på ekonomin men inte på att nämnden levererar den verksamhet den ska.

På kommunstyrelsens möte på onsdagen föreslog han att företrädare för nämnd och förvaltning ska komma till styrelsen en gång per kvartal och redovisa vilka åtgärder som har satts in och vad de ger för resultat.

– Det blev en diskussion om att vi måste lita på att nämnderna gör sitt jobb. Det bestämdes i alla fall att de ska komma en gång och köra en dragning, säger David Aronsson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Maria Ehrnfelt (M), har efter senaste valet ingen plats i kommunstyrelsen.

– Hade jag suttit med där hade bryggan mellan KS och nämnden inte varit så stor och det hade varit enklare med tätare rapporter. Nu får jag så klart planera in det, säger hon.

Anser du att nämnden har gjort tillräckligt?

– Utifrån de förutsättningar vi har, absolut. Men vi har väldigt tydligt uttryckt att mycket av det vi behöver göra kostar pengar som vi inte har.

Karta: Paulinska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!