Det moderata oppositionsrådet Jacob Högfeldt mejlar Strengnäs Tidning redan sent på söndagskvällen och förklarar att EU-valet inte var i linje med deras mål.
– Vi hade en ambition lokalt att göra ett bättre EU-val än vi gjorde, vi nådde inte upp till våra mål, säger han.
I Strängnäs kommun backar Folkpartiet med drygt fem procent och Moderaterna med sex procent jämfört med EU-valet år 2009. Båda tappar var fjärde röst.
– Lokalt känner jag ändå att Moderaterna går stärkta ur valrörelsen. Jämför vi med partikollegor lokalt så är det ingen större skillnad mellan deras och de nationella resultaten. Förhoppningsvis har vi bidragit till ökat valdeltagande genom alla de samtal med väljare som vi har haft, säger Jacob Högfeldt.
Varför tappar ni?
– Jag tror vissa orsaker är det som redan har sagts, det finns specifika frågor där vi inte har varit relevanta. Ett exempel är miljöfrågan, trots att jag tycker att vi har gjort det bra med vår företrädare i miljöfrågor Christofer Fjellner.
Kommer partiet anpassa sin politik på något vis fram till riksdagsvalet?
– Lokalt har vi ett jättebra lag som har fört fler samtal med invånarna här än något annat parti. Vi jobbar med vårt åtgärdsprogram för att göra Strängnäs till en bättre plats.
Miljöpartiet är en stor vinnare och plockar 5,2 procent fler röster i Strängnäs kommun jämfört med valet för fem år sedan. Kommunalrådet Terese Askerstedt (MP) gläds åt framgångarna.
– Ja just nu är jag bara så himla glad, det här beror på att vi har en bra politik. Vi satsar på miljö och klimat och det är de viktigaste framtidsfrågorna. Våra EU-politiker Isabella Lövin och Carl Schlyter har lyckats nå framgång. Isabella har jobbat med fiskefrågan och fått igenom många små förstärkningar av fiskepolitiken med skydd för fiskarter och marina naturreservat, säger hon.
Vad betyder detta för svenska väljare?
– Det här innebär att vi kan göra ännu mer i de här frågorna. Vi får ut vår politik bättre.
Även Sverigedemokraterna är stora vinnare. Partiet går från noll till två av Sveriges 20 mandat i EU-parlamentet. Liknande framgångar för invandringskritiska partier går att se på fler håll i Europa, bland annat i Frankrike, Ungern och Storbritannien.
– Jag tror framför allt inte att migration och invandring är de brinnande frågorna. Jag tror att det beror på att vi är EU-kritiska. Vi vill inte ha EU som det ser ut i dag. Vi vill inte betala enorma summor till EU för att sedan förlora det mesta. EU är en monsterstat, besluten måste tas närmare de olika länderna, säger Stefan Jakobsson, gruppeldare för Sverigedemokraterna i Strängnäs.
Stängs Europas gränser nu?
– Det tror jag inte, men den nuvarande EU-politiken vill vi omförhandla, makten ska tas tillbaka. Eftersom arbetslösheten har ökat och vi betalar mer pengar så kommer EU-kritiken att öka. Det här är inte slutet på vår framgångssaga, vi når ut bättre och kommer att öka ännu mer, säger Stefan Jakobsson.
I Strängnäs där SD ökar med över åtta procent går partiet ännu starkare framåt än i landet som helhet.
– Det har via medier och andra forum pushats sådant som väljare inte går på. Bilden av en lyckad invandringspolitik är inte sann. Vi skär ner i vården och skolan och betalar mer och mer skatt. Var är det stora hålet dit pengarna går? Vi anser att den nuvarande invandringspolitiken kostar för mycket. Vi skulle kunna hjälpa fler flyktingar på plats nära hemländerna för en minimal summa.
Piratpartiet förlorar båda sina mandat och i Strängnäs backar partiet med fem procent ner till drygt två.
– Jag tror helt ärligt att den största delen handlar om att de frågor vi har drivit i EU-parlamentet har kommit i skymundan eller inte förståtts, framför allt av medierna. Och det är väldigt konstigt med tanke på avslöjandet av Edward Snowden, säger Erik Lönroth, Piratpartiets partistyrelse i Strängnäs.
Piratpartiets frågor är komplicerade och inte alltid lättförklarade som vi- mot demfrågor, menar Erik Lönroth.
– Vi driver inte en populistisk politik, det är lättare med en tydlig konfliktlinje som "män mot kvinnor" som FI driver och "invandrare mot inhemska" som SD driver. Men vi jobbar långsiktigt och fortsätter med den politik vi driver.
Vilka konsekvenser blir det av detta?
– Vi är det enda globala partiet och vi kom in på ett mandat i Tyskland. Vi kommer inte på något vis att sluta. FRA-lagen innebär massövervakning och ett hot mot grundbultar i demokratin som brevhemligheten och meddelarskyddet. Nu blir det ännu tydligare kommande fem år då konsekvenserna kommer att kännas. Ta till exempel meddelarfriheten och källskyddet, alltså att du kan skydda dina källor som journalist. I dag kan du inte källskydda någon per telefon eller internet för det är övervakat.