Reglerna som miljöenhetens inspektörer har att följa gäller över hela EU och är ”väldigt övergripande i sina formuleringar”, enligt Frykman. Där står att ”god personlig renlighet ska hållas” och det lämnar stort utrymme till inspektörerna att se till så att det efterföljs.
– I grunden handlar det om vilka risker som finns.
Hanterar man till exempel oförpackade livsmedel finns risk för tillväxt av mikroorganismer. Allra helst i kött eller proteinrika varor som är betydligt känsligare än torrvaror och grönsaker/frukt. För att lagen ska följas i fallet Solberga så kan man lösa det på olika sätt.
– Antingen har man personal som jobbar med olika saker. Eller så har man rutiner för att byta delar av sina arbetskläder och tvätta händerna.
Att det skulle handla om avancerade desinfektionsrutiner håller hon inte med om. Däremot kan det bli praktiska problem om det till exempel saknas handfat i närheten av kaféet.
Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning