Vilka ska styra Strängnäs kommun efter valet?
Den frågan ställer sig säkert många väljare såhär några veckor före valet till Strängnäs kommunfullmäktige.
Väljarna har mer att ta ställning till än vilket parti de ska rösta på. En röst på ett parti kan innebära att ett eller flera partier med en helt annan politisk inställning får vara med och styra kommunen.
För vad innebär en röst på Socialdemokraterna? Betyder det ett styre med de borgerliga partierna Folkpartiet och Centern? Hur Socialdemokratisk blir politiken då?
Och innebär en röst på Moderaterna en röst på ett oppositionsparti? Och i sådana fall, är det bättre att rösta på Centern eller Folkpartiet för att få en så borgerlig styrande politik som möjligt?
För att få svar på sina frågor och för att försöka starta om det döda samarbetet mellan de fem borgerliga partierna i kommunen valde fyra Strängnäsprofiler att bjuda de borgerliga toppolitikerna på champagneprovning i en privat vinkällare i Strängnäs kulturkvarter.
De två toppkandidaterna från samtliga fem borgerliga partier bjöds in och kom mangrant.
Varför gick ni dit?
– Vi hade inga betänkligheter med att gå dit och det tror jag inte de andra partierna som var inbjudna heller hade. Det finns en naturlig orsak till att sådant här händer i Strängnäs, vi har närkontakt med invånarna och en nära dialog. Politiken gör sig inte så bra om den gömmer sig i ett kontor i kommunhuset, säger Margit Urtegård (SP).
Kan vilken väljare som helst bjud a hem dig?
– Det är viktigt att jag som förtroendevald ger människor möjlighet att träffa mig och ställa frågor. Så ja med liten tvekan. Alla kan absolut det men sedan måste jag ju kunna bestämma vilka jag åker hem till, säger Hélène Brodin Rheindorf (KD).
Tror du väljarna som bjöd in er fick ut vad de ville av mötet?
– Det är alltid trevligt att diskutera politik. Och vi är öppna för att träffas och diskuterar saker. Av oss fick de beskedet att vi ställer upp som parti utan allianser i valet, säger Jens Persson (C).
– Jag tror att det blev belysande för dem, säger Maria von Beetzen (M).
Påverkar sådana här möten partiet tror du?
– Det är klart att det blir mer naturligt att prata på sådana här privata möten, men man känner ju till varandra och träffar varandra dagligen ändå, så jag tror inte det påverkar politiken särskilt mycket, säger Maria von Beetzen.
– Det var ett bra möte, en positiv diskussion, säger Helena Hallgarn (FP) som tror att mötet kan ha varit ett första litet steg mot en framtida borgerlig allians i kommunen.
Hur kändes det för dig efter åt?
– Vi fick känna FP och C på pulsen. Det är alltid trevligt ju mindre formella vi får vara. Folk visar fler sidor privat även om vi träffar varandra dagligen, säger Margit Urtegård.
– Politiken präglas av en ny tid. Förr var det mer att politiker gjorde upp i slutna rum. Ett mer personligt och privat samtal är en bra idé tycker jag. Det är nya tider och jag tänker gärna i nya termer och nya idéer, säger Maria von Beetzen.
De fyra som bjöd in till mötet har avböjt att kommentera och tidningen har valt att därför inte publicera deras identiteter. Personerna är därför avidentifierade på bilderna.