Varför vill kommunen köpa Kungsladugården?
– Kungsladugården och fastigheten för det ligger oerhört centralt i den östra kommundelen. När man tittar på den framtida fortsätta tillväxten i Mariefred så blir det här en nod för att bygga ihop helheten. Därför är vi intresserade, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).
Är ambitionen att bygga upp Kungsladugården igen?
– Ja. Där är det väldigt strikt att det är just så som Kungsladugården såg ut till det yttre som är det som vi kan skapa på platsen.
Kommunen har skickat en intresseanmälan till Statens fastighetsverk för marken men kommunen och Statens fastighetsverk har diskuterat köpet i flera månader. Det var Strängnäs kommun som väckte frågan.
Har ni kommit så långt så att ni har diskuterat någon prisbild?
– Nej, det har vi inte i dagsläget utan det är något som den fortsätta processen kommer att påvisa. Det är inte vilken fastighet som helst. Det är inte vem som helst som får köpa den så jag hoppas att vi kommer hitta bra nivåer på den frågan.
Du tänker att kommunen har ett bra förhandlingsläge?
– Jag tänker att det inte finns så många andra köpare utan vill vi tillsammans se att det sker en positiv utveckling här, så tror jag att kommunen är en väldigt bra förvärvare av fastigheten.
Har ni räknat på vad det skulle kosta att bygga, driva verksamhet och underhålla byggnaden?
– Vi har inte några färdiga kalkyler men det finns ett arbete som pågår runt de delarna. Men oavsett så är detta i linje med fullmäktiges uppdrag om att arbeta med strategiska markförvärv. Jag kan inte se något markförvärv som är mer strategiskt just nu än den här platsen.
Hur ska finansieringen ske?
– Den skulle finansieras med eget kapital.
Jacob Högfeldt fortsätter:
– Jag tror att Kungsladugården är ett sår för gamla Mariefredsbor, det var en viktig plats. Vi kan också konstatera att många nya Mariefredsbor inte har en relation till platsen men kanske saknar en nod som gör att man bygger ihop det nya och gamla Mariefred. Vår bedömning är att det här är en strategiskt väldigt viktig fråga. Jag tycker att det är väldigt roligt och spännande att vi har kommit så här långt.
Vad tänker ni att ni ska använda marken till mer?
– Det är Kungsladugården som är den huvudsakliga delen. Där finns det olika verksamheter som kan in i den just för att bygga ihop hela den östra kommundelen och göra Kungsladugården till en nod. Primärt i kultursammanhang men även andra delar där vi i dag finns i fastigheter som inte är tillgänglighetsanpassade, till exempel fritidsgården.
Finns det villkor om att ni måste bygga upp Kungsladugården för att få köpa?
– Den typen av detaljerade villkor kommer i sådana fall att komma i den fortsätta processen. Men vår ambition är att bygga upp den.
Vad ska ni mer använda marken till? Kan det bli aktuellt med bostäder?
– Nej, det finns inte i detaljplanen och tar vi Munkhagsgärdet så kommer det aldrig att bli bostäder där, Munkhagsgärdet är befäst med väldigt många restriktioner. Däremot skulle Munkhagsgärdet kunna användas för någon form av stadsodling.
Hur många fastigheter ska kommunen gå in och köpa? Ni har köpt en padelhall, ska hyra Kemisten 2, har köpt eller håller på att köpa tre macktomter i Åker, Strängnäs och Härad.
– Vi har ett uppdrag att jobba med strategiska markförvärv. Strängnäs kommun har ett relativt litet strategiskt markinnehav. Vår bild är att mark i den geografin som vi befinner oss i är väl omhändertagna skattepengar. Det innebär inte att vi kommer vara hyresgäster eller ägare över tid på alla ställen. Det innebär att vi kan utveckla platserna på ett positivt sätt.
Varför tar kommunen den här rollen och lägger upp pengarna när det egentligen är Statens fastighetsverks uppgift?
– Det är Statens fastighetsverks uppgift men alternativet hade varit att vi varit hyresgäst om Kungsladugården byggts upp. Vi har många exempel på att det över tid är bättre att ha rådighet över de fastigheter vi har offentlig verksamhet i.
Mia Nerby, förstanamn för Centerpartiet i Strängnäs, säger att hon inte kände till kommunens planer för att eventuellt köpa Kungsladugården.
– Jag har ingen ytterligare information om det än vad som finns att läsa på kommunens hemsida. Med tanke på bristen på tillgängliga och större lokaler i Mariefred så vet jag att man har fört dialog om uppbyggnad av Kungsladugården. Men då var diskussion att SFV skulle bygga och kommunen hyra lokalerna av myndigheten.
Hon tycker att det är intressant att utreda frågan vidare för att se vad ett sådant köp skulle innebära. Därefter får man ta ställning till köpet utifrån eventuella villkor och vad kostnaden skulle kunna bli, anser Mia Nerby.
– Men med tanke på bristen på lokaler så skulle jag gärna se Kungsladugården uppbyggd igen med lokaler för kommuninvånarna. Sen tycker jag också att det skulle vara värdefullt för stadsbilden att få tillbaka den uppbyggd igen. Det var ett vackert hus som försvann och som även bidrog till uppfattningen om hur Mariefred såg ut en gång i tiden.
– Det finns inte tillgång till några större lokaler i Mariefred i dag, fastän behovet för det är där.
Björn Karlsson (SD) säger att han förstår tanken av att vilja förvärva marken så att kommunen får rådighet över den, i och med att den ligger väldigt bra till rent strategiskt.
– Men sen beror det på vad kommunen har i tankarna att använda marken till.
– Nästa fråga är: Vad får vi för pengarna? Men jag kan inte se något tokigt i köpet rent formellt sett.
Ni är inte oroliga över att det skulle kunna bli ett nytt jätteköp i samma magnitud som padelhallen på Larslunda och liknande?
– Oroliga är vi inte, då vi inte vet vad summan och syftet är. Då är det lite svårt att spekulera om det är ett bra köp eller inte. Det kan jag inte uttala mig om, säger Björn Karlsson.
Lars Larsson satt tidigare som kulturnämndens ordförande och minns diskussionerna som var efter branden våren 2014
Den före detta M-politikern är numera oppositionsråd och representerar Lokalpartiet (som tidigare hette Strängnäspartiet).
– Processen har gått korrekt till så här långt och jag har hört en del av resonemanget. Men att det skulle bli just detta objekt som är aktuellt var en stor nyhet, säger Lars Larsson.
– Nu är vi ett oppositionsparti med tre mandat i fullmäktige, så vi har inte så mycket att säga till om.
Men fastighetsaffärer likt denna tycker Larsson inte att kommunen borde pyssla med.
Han poängterar att det finns stora utmaningar inom skola och äldreomsorg.
– Just Mariefred så jag upplever inte att samlingsplatser saknas. Där finns ju redan Biohuset. Så det här är fel tänkt.
Vilket belopp tror du kommunen skulle få betala vid ett köp av Kungsladugården?
– Jag törs inte ens gissa. Har sökt några andra politiker för att eventuellt kunna få fram en siffra, men inte lyckats få kontakt.