"Det är en bra merit och något att sätta på sitt CV"

– Studiebidraget räcker inte till allt man vill göra, då är det bra att ha ett extrajobb, säger Moa Kjellin, 17 år. Hon är en av många ungdomar som ska jobba extra under sommarlovet.

Moa och Moa JS1.jpg

Moa och Moa JS1.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Strängnäs2016-03-05 06:00

Kompisarna Moa Kjellin och Moa Olofsson går andra respektive första året på Europaskolan. Efter att snart ha klarat av halva vårterminen är siktet inställt på sommarlovet. Där väntar tio veckors skoluppehåll. Men det är inte bara sol, bad och kompishäng som hägrar. En stor del av lovet planerar de att lägga på sommarjobbet på Roggebageriet.

– Jag vill jobba så mycket som möjligt i sommar. Jag håller på att ta körkort och sparar till en egen bil, förklarar Moa Kjellin.

Kompisarna jobbar sedan knappt två år extra på bageriet och har redan flaggat för att de vill ta så många pass som möjligt under sommaren.

– Arbetsgivaren lägger ut frågan om och när vi vill hoppa in och jobba. Det är som en öppen digital kalender, där vi själva kan önska vårt schema. Jag tror att vi hamnar lite på plus om vi visar att vi vill arbeta mycket, säger Moa Olofsson och ler.

De tycker att systemet är bra. Arbetspassen ligger vanligtvis på mellan fem och sju timmar och lönen beskriver de som juste. Fackliga representanter har besökt både skolan och arbetsplatsen för att informera om avtalsenliga löner och andra villkor för sommarjobbare.

– Det är inte några monsterpass vi jobbar och ofta blir det tid över även för badstranden, säger Moa Kjellin och skrattar.

I kompiskretsen är det flera som ska arbeta under lovet. Den främsta anledningen är att tjäna extra pengar då studiebidraget inte räcker till, men de ser även sommarjobbet som en bra merit att ha med till framtida ansökningshandlingar.

– En hel del av pengarna jag tjänar går till resor och fika, men jag försöker också lägga undan en del. På sikt försöker jag bygga upp en egen ekonomi, säger Moa Olofsson.

Båda tjejerna beskriver extrajobbet som en kul och lärorik bisyssla och anser att den minskade ledigheten kompenseras av alla fördelar.

– Det känns inte hundra att behöva gå och fråga mamma och pappa om pengar. Det ger en skön känsla av oberoende att ha tjänat ihop dem själv, säger Moa Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om