Det går undan med rätt grepp i spåret

Intresset för längdskidåkning ökar allt mer. Både Vasaloppet och Tjejvasan är sedan länge fulltecknade. Vår reporter gav sig ut för att ta reda på mer om denna populära vintersport.

JH-skidor-140121-1.jpg

JH-skidor-140121-1.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Strängnäs2014-01-29 16:01

Trots knappt med snö finns det nu skidspår på Strängnäs golfbana. Både lilla slingan på 1,5 km och stora slingan på 4,4 km är preparerade. Vid golfbanan i Mariefred brukar det också finnas preparerade skidspår. Men än är det för lite snö berättar Anders Ekman, banchef på Gripsholms golfklubb. Dock har spontana skidspår uppstått och används i väntan på de ordinarie.

I skidspåren vid Strängnäs golfbana samsas motionärer med mer tävlingsinriktade åkare.

— Jag är här och åker skidor varje dag. Efter 30 år på mina gamla skidor har jag precis köpt ny utrustning, berättar Agneta Sikström, pensionär bosatt i Strängnäs.

För den som vill köpa skidor är det bra att ta hjälp. Christoffer Thurfjell som arbetar på Intersport i Strängnäs berättar att det är viktigt att fundera över vad man har för ambition, erfarenhet och personlig fysik innan man bestämmer sig för en skida.

— Det är också viktigt att skidans spann provas ut och är anpassat för den som ska åka, förklarar han.

Spannet är skidans fjädring, det hålrum som ska finnas under foten när du står still på skidan. När all tyngd sedan läggs på ena foten ska spannet tryckas ner i marken. Det är också där man vallar för att få fäste under skidan för att ta fart framåt. Med de nya snabbvallorna som nu finns på marknaden behöver det varken vara svårt eller krångligt att få rätt glid i spåret. För ett bra fäste finns vallatejp som man enkelt tejpar fast under skidans spann. För att få bra glid finns flytande glidvalla till skidans främre och bakre delar.

Vid spåret på Strängnäs golfbana träffar jag Peter Tengbrand, skidentusiast, som har lovat att ge mig en snabblektion i längdskidåkning. Med van hand vallar han sina skidor med traditionell burkvalla innan vi ger oss iväg.

— När man åker skidor är det viktigt att vara mjuk och fjädrande i kroppen, säger han och visar hur jag ska gunga i knäna och svänga med armarna i takt med att stavarna sätts ner i marken.

— När du fått upp farten kan du gå över till att parallellstaka. Sätt ner stavarna i höjd med lilltån och böj överkroppen framåt.

Efter en vinglig start har jag snart full fart i spåret. Skidåkning är en sport där man snabbt känner sig både duktig och varm.

— Längdåkning ger bra motion åt hela kroppen. Dessutom kommer man ut och får frisk luft, säger Peter och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om