Djungelboken i storstadsmiljö

När Kulturskolans teaterungdomar finalrepar inför årets pjäs, Djungelboken, är det fokus på att få till scener och repliker rätt. – Den här gruppen har både energi och talang, säger regissören och dramapedagogen José Manuel Gonzales.

Strängnäs2016-05-25 07:03

Förra året gav Kulturskolans teatergrupp Astrid Lindgrens folkkära berättelse Bröderna Lejonhjärta. På fredag är det dags för Rudyard Kiplings klassiker Djungelboken – om än i en ganska tillskruvad tappning.

– Vi letade efter en passande pjäs efter Bröderna Lejonhjärta och fastnade för Alexander Mörk Eidens tolkning av Djungelboken, säger José Manuel Gonzales och fortsätter:

– Det är inte tal om någon klassisk Disneyversion, utan handlingen utspelar sig i en storstadsdjungel.

Det goda och det onda känns däremot igen. Med finns så klart både människobarnet Mowgli och sluge Shere Khan, men den trallvänliga melodin är bytt till funksväng signerat soulkungen Eric Gadd.

– Vi får följa med Mowgli på en resa i en utmanande framtidsvärld där han söker efter sin identitet, berättar José Manuel Gonzales.

Han har haft hand om Kulturskolans teaterelever under fem år och sett dem utvecklas på vägen.

– Det är en jättebra grupp, som bubblar av kreativitet och god stämning. De har mycket energi, så visst kan det bli lite kaotiskt emellanåt, skrattar han.

Efter premiären, som spelas i Thomas arena, är det tänkt att pjäsen ska erbjudas kommunens alla skolor och José Manuel Gonzales hoppas att så många elever som möjligt ska få se den.

– Replikerna börjar sitta och det känns riktigt bra. Det här är en rolig pjäs och en intressant tolkning av Djungelboken, säger Jacob Munkhammar under en paus.

Han får medhåll av Marie Fredriksson och Viktoria Krogen, som gör rollerna som Mowgli respektive den goda ledarvargen Akela.

– Den är underhållande och annorlunda. Rollerna är utformade så att alla har stor betydelse och är viktiga, säger Viktoria Krogen.

Efter nästan åtta månaders repetitioner ser de alla fram emot premiären. Nu gäller det bara att finslipa på scenerna och få ett bra flyt i dialogerna. Marie Fredriksson tycker att utmaningen ligger i att spela någon som hon egentligen inte är själv.

– Min Mowgli är sprallig, nyfiken och moralisk. Det är inte riktigt som jag själv, säger hon.

Varför ska publiken komma och titta på pjäsen?

– Den är både humoristisk och familjär och något som inte har visats förut, säger Viktoria Krogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om