Elev på hatthylla kan få skadestånd

Barn- och elevombudet tycker att Strängnäs kommun ska betala 10 000 kronor till den elev som placerades på en hatthylla av en anställd på skolan. Ingripandet anses ha kränkt elevens integritet och värdighet.

En konflikt i kapprummet föregick den kränkande behandlingen – att en elev i årskurs två placerades på en hatthylla av en anställd på skolan. Bilden har ingenting med skolan i fråga att göra.

En konflikt i kapprummet föregick den kränkande behandlingen – att en elev i årskurs två placerades på en hatthylla av en anställd på skolan. Bilden har ingenting med skolan i fråga att göra.

Foto: Fotograf saknas!

Strängnäs2018-05-30 15:33

Uppgifterna om bakgrunden till incidenten i kapprummet den där skoldagen i höstas går isär. Men en anställd på den kommunala grundskolan konstateras ha placerat en elev i årskurs två på en hatthylla – och det gillas inte av Skolinspektionens barn- och elevombud.

Det kan uppstå situationer som berättigar skolans anställda att ta till visst fysiskt tvång i en akut situation men det utrymmet är, enligt Barn- och elevombudet, ytterst begränsat. Efter att ha utrett anmälan, som en vårdnadshavare gjorde i november, slår myndigheten fast att det i det aktuella fallet inte rörde sig om en akut situation. Ingripandet var inte nödvändigt och åtgärden stod inte i proportion till situationen i övrigt.

Den anställdas agerande anses ha kränkt elevens integritet och värdighet. Elevens låga ålder, förnedringen i att bli upplyft mot sin vilja och att det skett inför andra elever är något som påverkar bedömningen av hur stort skadestånd pojken bör få. Barn- och elevombudet landar vid en summa på 10 000 kronor, något som Strängnäs kommun har till mitten av juni på sig att tycka till om.

Kommunen har tidigare uttryckt åsikten att händelsen inte är att betrakta som kränkande behandling, även om det går att ifrågasätta lämpligheten i att placera ett barn på en hylla.

Vårdnadshavaren anmälde flera incidenter till Barn- och elevombudet, med såväl skolanställda som andra elever inblandade. Myndigheten anser inte att skolans personal gjort sig skyldig till fler kränkningar än hyllincidenten. Däremot anses andra elever ha kränkt pojken vid två olika tillfällen, under hösten och vintern.

Skolan får också kritik för att inte ha utrett uppgifter om kränkande behandling mot eleven tillräckligt noga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om