Medier rapporterar återkommande om större och mindre incidenter, insändarsidor och sociala medier fylls av inlägg om upplevd otrygghet och kritik mot såväl ungdomarna och deras föräldrar, som ansvariga politiker och polisen.
Allt fler talar om att det krävs krafttag från enad front och på senare tid har flera nya samverkansprojekt sett dagens ljus.
Nu har Kristdemokraterna Strängnäs och Studieförbundet vuxenskolan tagit initiativ till ett samtal med en stor bredd bland aktörerna. Målet med samlingen, som är öppen för alla, är att öka förståelsen för att, och hur, olika krafter kan samverka för att öka den upplevda tryggheten.
Samtalet inleds med en presentation av representanter för Fryshuset, en internationell organisation som i 35 år jobbat för att inkludera och utveckla unga och därigenom motverka utanförskap. I dagsläget finns verksamhet på nio orter och KD i Strängnäs skrev nyligen en motion till kommunfullmäktige, om att utreda förutsättningarna för att etablera ett Fryshus i kommunen.
Områdespolisen Sanna Granbeck ska bidra med rättsväsendets perspektiv på läget i Strängnäs.
– För mig är Strängnäs en väldigt trygg stad. Det mesta av det som det skrivs om och som vi rapporterar om, är interna uppgörelser som sker mellan individer som känner varandra. Det är inget utomstående behöver känna oro för.
Vad kan polisen i Strängnäs göra?
– Jag tror på att informera och diskutera om riskerna. Sedan måste vi också jobba repressivt, alltså vara ute och markera och kunna upptäcka om ungdomarna gör fel. Vi måste upplysa så mycket som möjligt om att alla har ett eget val – vad man vill göra med sitt liv. Vi måste också ge ungdomarna hopp, men vi måste göra det i samverkan. Det är nyckelordet för att få det tryggare.
Sanna Granbeck fortsätter:
– Vuxenvärlden måste ta tillbaka gatuplanet. Det sämsta vi kan göra är att inte våga gå ut. Kartläggningar visar att en miljö med blandade åldersgrupper upplevs som en trygg miljö.
Från Kristdemokraterna deltar riksdagsledamoten Andreas Carlson, vice ordförande i riksdagens Justitieutskott och partiets rättspolitiska talesperson.
– En viktig del för mig blir att inte bara berätta om vilka åtgärder och förslag vi som parti har, utan också lyssna på vad andra berättar om situationen och om den otrygghet folk upplever i Strängnäs. Finns något jag kan ta med mig till riksdagen? Behövs exempelvis justeringar av lagstiftningen, för att möjliggöra samarbeten som i dagsläget bromsas av sekretesshinder?
Mötet börjar måndag den 8 april klockan 18.30 i Gyllenhjelmssalen i kommunhuset i Strängnäs. Det är kostnadsfritt och öppet för alla.
Före panelsamtalet besöker några av deltagarna resecentrum, där mycket av stöket i Strängnäs centrerats det senaste året.