Facken kritiska till resursförändringen

När den nya organisationen för Strängnäs kommuns elevhälsa skulle förhandlas, slutade överläggningarna mellan arbetsgivare och fackförbund i oenighet.

JH-Katarina-150204-3.jpg

JH-Katarina-150204-3.jpg

Foto:

Strängnäs2015-10-02 14:48

Under våren lades ansvaret för skolsköterskor och flertalet kuratorer över från Resurscentrum till de olika skolorna.

Och från den 1 oktober har även de specialpedagoger, psykologer, kuratorer och skolläkare som blev kvar på Resurscentrum flyttats ut. Numera är de placerade inom särskoleverksamheten på Campus, rektorsområdet för Åker och Länna, Tosteröenheten och Paulinska skolan – där var och en har respektive rektor som chef.

– Grundprincipen är att de har sitt huvuduppdrag där de har sin chef, men samtidigt står de till förfogande för övergripande uppdrag i hela kommunen, säger kommunens grundskolechef Katarina Holmsten.

Det är nio tjänster som ingår i det som kallas "den centrala elevhälsan". En samordnare ska styra arbetet till de skolor där det finns behov av insatser.

– Det finns forskning som visar att elevhälsan fungerar bättre när den är nära rektor. Så det är ett helt rätt och riktigt drag att införa den här decentraliserade organisationen, säger Arne Stade som är tillförordnad utbildningschef i Strängnäs kommun.

Men organisationen heter "den centrala elevhälsan"?

– Det är för att betona att det är en sammanhållen resurs.

Som ett resurscentrum?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det här är en helt ny organisation där vi lägger hela elevhälsans resurser under rektorernas ansvar.

Akademikerförbundet SSR delar inte arbetsgivarens syn på att decentralisering gynnar elevhälsan. Facket tycker också att kommunens underlag för beslutet är bristfälligt.

– Det finns inte ens en utvärdering av hur Resurscentrum har fungerat, säger Annelie Ceder, ordförande i förbundets lokala styrelse, som i förhandlingarna med arbetsgivaren yrkade på att Resurscentrum skulle få vara kvar.

– Det finns en oro hos våra medlemmar för att elevhälsan ska bli sämre när man sprider ut resurserna i stället för att ha en sammanhållen organisation som jobbar övergripande. Nu blir elevhälsans kvalitet beroende av respektive rektors intresse och kompetens, säger hon.

Förhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivare slutade i oenighet. Åtminstone Akademikerförbundet ska ha lämnat in ett yrkande som skulle bifogas protokollet från slutförhandlingen, som ägde rum den 16 september. Tidningen har begärt att få ta del av protokollet men har fått avslag från Strängnäs kommun, med hänvisning till att det ännu inte har justerats.

Tidningen har sökt företrädare för fackförbundet Vision.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om