Maivor Wagner har tidigare haft hus, men är sedan några år tillbaka bosatt i en lägenhet i centrala Strängnäs. Att skaffa kolonilott var ett sätt att ändå få utlopp för sitt intresse för odling.
– Jag kände också att jag behövde något att göra som pensionär, säger 71-åringen som tar sig till lotten vid Fårhusvägen flera gånger i veckan när det är säsong.
Här växer blommor, bär och grönsaker. Spenaten var först upp ur jorden, och är precis uppäten. Just nu kalasar Maivor Wagner på jordgubbar i väntan på potatis, bönor, lök och andra grönsaker. Mellan grönsakerna växer blommor av olika slag och här och där finns konstverk som kolonisten själv har tillverkat.
– Här har jag tagit gamla konservburkar som jag klippt till, säger hon och visar upp rostiga blommor och fjärilar.
Återbruk är något hon återkommer till på sin lott. När hon byggde vindskyddet som står mitt i grönskan, blev det träbitar över. De har hon byggt odlingsramar av, och över en av bäddarna har hon spänt ett spetstyg som sytts om till ett slags huva med dragkedja.
– Det är en gammal gardin jag köpt på loppis. Man måste skydda kålen från kålfjärilar. Loppisgardiner är perfekta för det, säger hon och kikar in för att se hur palmkål och brysselkål trivs.
Koloniföreningen Odlaren arrenderar marken av Strängnäs kommun. Här finns 32 lotter, som är 111–150 kvadratmeter stora. Just nu är alla lotter upptagna. Medlemmarna hjälps åt med att sköta gemensamma och allmänna utrymmen.