Det är nästan på dagen ett år sedan tidningen gjorde ett första underjordiskt besök i det som ska bli den nya tågtunneln, som gör det möjligt att låta järnvägstrafiken rulla på dubbla spår förbi Strängnäs. Nu har halva byggtiden gått, och tunnelbygget har kommit en bra bit på vägen.
– Den 17 maj var en stor dag. Då fick vi genomslag, säger Trafikverkets byggplatsuppföljare Jonas Paulson, som visar runt i mörkret.
Tunnelbygget pågår på flera fronter, som arbetarna tar sig till via arbetstunnlar. Vad som hände den där majdagen var att två tunneldelar mötte varandra, så att det numera går att åka in genom en arbetstunnel och komma ut genom tunnelportalen mot Häradshållet.
– När två tunnlar stöter på varandra så blir det tunnelfest med smörgåstårta, berättar civilingenjören som varit med vid flera stora tunnelbyggen i Sverige.
Arbetet har kommit olika långt på olika platser längs det som ska bli en 2,9 kilometer lång tunnel. Jonas Paulson visar allt från borriggar som förbereder för sprängarbeten till de delar av tunneln som nära nog är redo att förses med tågräls. Han berättar att arbetet flyter på och att tidsplanen ser ut att hålla.
Har ni gjort några märkliga fynd under arbetets gång?
– Det finns en sak som jag tycker är jättehäftig, säger Jonas Paulson entusiastiskt.
– Det finns ett bergrum som vi ska spränga oss under. Det tillhörde försvaret för länge sedan och Sevab har tidigare använt det som serverhall, innan Trafikverket köpte det. Där inne hittade vi en perfobult från 50-talet, helt intakt och jättefin. Det var en metod man använde förr, så det var en liten tunnelhistorik som kom fram där inne.
Ännu återstår att spränga omkring 500 meter, innan det går att ta sig igenom hela tunneln från Strängnäs resecentrum och bort mot Härad. De sista sprängningarna väntas bli klara i slutet av året.
Men innan dess kommer Strängnäsborna att få en möjlighet att se sig omkring i en del av tunneln. Den 17 september arrangeras nämligen en tunnelvandring, ett slags öppet hus i tunneln, mellan klockan 9 och 17.
Trafikverket tror att intresset kommer att vara stort, men platserna är begränsade. Det är gratis att delta, men biljetter krävs. De hämtas i kommunens medborgarkontor, i kommunhuset, från och med den 29 augusti.
– Det krävs att man har normal kondition och att man kan ta sig fram. Inga hundar, barnvagnar eller rullstolar, hälsar Trafikverkets kommunikatör, men tillägger att det kommer att finnas aktiviteter på området även för de som inte kan ta sig ner i tunneln.
Besökarna kommer bara att få se en del av tunneln. Jonas Paulson visar tidningen utrymmen som få andra har fått se, bland annat en räddningskammare som skulle bli vår tillflykt om en allvarlig olycka inträffade i tunneln. Här finns bland annat gasmasker, syrgastuber, första hjälpen-utrustning, vatten och ett par rör Mariekex.
Efter två timmars rundtur är det dags att återvända till dagsljuset. Jonas Paulson tar upp sin mobiltelefon.
– Jag har nog redan avslöjat mig som tunnelnörd så jag kan visa dig den här, säger han och tar fram en bild från sitt eget bröllop – i Citybanan i Stockholm, en framtida pendeltågstunnel.