För tio år sedan inleddes det Sidafinansierade kommunala partnerskapet mellan Strängnäs kommun och byn Simanjiro. Nu är det dags att runda av projektet och en sista grupp från Tanzania har i veckan besökt ett flertal skolor i Strängnäs.
– Det har varit ett fokus på ungdomsdemokrati och frågor som kretsar till hur eleverna kan öka sitt inflytande i undervisningen, berättar Helena Edvinsson.
Hon är samordnare för det kommunala partnerskapsarbetet och beskriver projektet som mycket lyckat.
– Barn räknas. Vi visar att vi kan ta hjälp av barnens åsikter för att, i det här fallet, utveckla skolan i deras hemby Simanjiro.
Bydelegationen, som består av hövdingen Sederi Mibaku, byrådsmedlemmen, Paulina Moson och den engelsktalande projektledaren Julius Olodonjilalo, har varit med på flera lektioner och tagit del av hur undervisningen bedrivs.
När tidningen träffar dem är de på besök i Finningeskolan och kikar hur en mattelektion, med multiplikationsövningar, för barn i årskurs två kan gå till.
– Vi har fått se väldigt mycket de här dagarna och det kan vi ha nytta av, förklarar Julius Olodonjilalo.
Han tycker att det verkar vara lugnt och strukturerat, med skolklasser som knappt har 30 elever.
– Några av våra lärare hemma kan ha 150 elever samtidigt på en lektion. Här känns det som alla kan få den hjälp de behöver och här är det så nära mellan lärare och elever, säger han.
Partnerskapprojektet, med byn Simanjiro, avslutas med att en delegation från Strängnäs besöker Tanzania senare i vår.