Närgången tjäder vid Finningeskolan – hälsar gärna på eleverna

Det har kommit in ett flertal rapporter om en närgången och orädd tjäder som härjar vid Finningeskolan.
Tjäderhönan har dock inte ställt till med några problem, och har vid tillfälle även närvarat på en utomhuslektion.
– Den är vid skolgården hela tiden, säger en av eleverna.

Tjäderhönan drar verkligen till sig elevernas blickar och nyfikenhet.

Tjäderhönan drar verkligen till sig elevernas blickar och nyfikenhet.

Foto: Privat

Strängnäs2025-04-11 15:30

Nyheten i korthet

  • En orädd tjäderhöna har blivit en vanlig syn på Finningeskolan, där den ofta ses på skolgården och har till och med deltagit i en utomhuslektion.
  • Kommunjägaren har bekräftat att det är en tjäderhöna och att det är ovanligt att se tjädrar i Sörmland, eftersom de är beroende av gammelskog.
  • Trots att tjädern är ovanlig och har väckt elevernas nyfikenhet, har den inte orsakat några problem och det finns inga planer på att flytta den.

Tipsen har trillat in om det.

En tjäder ska ha hängt runt på Finningeskolans skolgård under veckan. Det har väckt uppståndelse. Framför allt har det väckt elevernas nyfikenhet.

Kommunjägaren var där på torsdagen. Och mycket riktigt kunde det bekräftas att det är en tjäderhöna som är på tillfälligt besök på Finningeskolan.

undefined
Tjädern har till och med hängt med på en lektion i uteklassrummet.

– Den har bestämt sig för att vistas där. Hönorna blir sällan aggressiva. Tupparna kan bli det. De blir spelgalna, kallar man det för, säger Kent Larsson, jakt- och viltansvarig på Strängnäs kommun, och fortsätter:

– Hönorna blir lite knäppa i huvudet, lite lustiga sådär. Det är väl den kvinnliga motsvarigheten hos tjädrarna till spelgalenheten hos tupparna. De blir sociala.

Och social har den verkligen varit.

– Hon satt med på någon lektion också i uteklassrummet, säger Ann-Marie Skogsmo, som jobbar i expeditionen på Finningeskolan.

Hon kanske lärde sig ett och annat då?

– Ja, men eller hur, säger hon och skrattar.

Det är dock rätt ovanligt, eller väldigt ovanligt, att se tjädrar i de sörmländska skogarna.

– Vi har inte så mycket tjädrar här i Sörmland. De är beroende av gammelskog, och det har vi inte så mycket här. Det vore synd att behöva göra någonting åt det där. Naturligtvis skulle man kunna flytta henne ut till skogen. Men jag tror inte att hon tjänar så mycket på det, att bli infångad med håv och fraktad i låda. Det bästa är nog att låta henne sköta sig själv så länge hon inte ställer till någon oreda, säger Kent Larsson.

undefined
Skoleleverna berättar att de har sett fågeln både här och där på skolgården. Enligt somliga ska den tycka om att sitta på taken på de intilliggande byggnaderna.
undefined
En av lärarna på skolan fångade tjäderhonan på bild när den en morgon stod utanför en av skolingångarna.

När tidningens reportrar besöker skolan för att se om vi kan knäppa en bild på tjädern får vi hjälp – från alla håll och kanter. En efter en kommer eleverna fram och berättar om att de sett den, vart de sett den och vart vi borde leta. En av dem kallar tjädern för en "tjockis".

– Den är vid skolgården hela tiden, säger en av eleverna.

– Hon är verkligen inte blyg, säger en lärare på skolgården.

undefined
Här sitter tjäderhönan i lugn och ro bland trädtopparna.
undefined
När tidningen är ute och letar efter tjädern pekar några elever ut ett av de här träden där de misstänker att hon byggt sitt bo. Men en tjädehona bygger sitt rede på marken, exempelvis i blåbärsris.

Några av eleverna pekar ut ett träd i skogskanten som platsen där tjädern valt att bygga bo. Mycket riktigt syns ett fågelbo högt uppe bland grenarna, men någon tjäder syns inte till. Och tjäderhonor bygger vanligen sina bon på marken, i blåbärsris eller liknande.

Flera av eleverna berättar att den även verkar trivas uppe på skolans tak.

Är det någon som har försökt klappa den?

– Nej. Den är ju livsfarlig! svarar en elev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!