Utöver de 7,6 miljoner kronor som fattas för att skolverksamheterna ska kunna bedrivas med oförändrad kvalitet, finns det inte pengar för ett antal satsningar i barn- och utbildningsnämndens preliminära budgetram.
– Det är viktigt att framhålla att det här är ett underlag utifrån ett direktiv som förvaltningen fick i början av året. Vi vänder på varenda krona för att använda pengarna så bra som möjligt. Jag för samtal med alla nämnder för att försöka få en så bred syn som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).
De ofinansierade satsningarna är sådana som politikerna har uttryckt en vilja att genomföra, eller som utbildningskontoret ser som nödvändiga. Höjda lärarlöner för att attrahera fler att arbeta för Strängnäs kommun, ökad vistelsetid inom förskolan för att säkerställa personaltätheten, och karriärtjänster inom förskolan för att fler ska söka sig till yrket. En annan satsning är kompetensutveckling för lärare i svenska som andraspråk och för de som arbetar med barn i behov av särskilt stöd. Ytterligare en satsning som nämns i handlingarna till tisdagens sammanträde är att skapa ett språkcentrum för barn och elever med ett annat förstaspråk än svenska.
Dessa fem satsningar skulle kosta kommunen ytterligare 8,1 miljoner kronor under 2016. Dessutom skulle 2–3 miljoner kronor tillkomma för fria bussresor för eleverna. Det innebär att 18,7 miljoner kronor i nuläget saknas för att barn- och utbildningsnämnden ska kunna behålla dagens kvalitet och samtidigt genomföra vissa satsningar.
Du har vid upprepade tillfällen sagt att skolan ska få mer pengar. Hur blir det med det?
– Det står fast. Det kommer att skjutas till medel, men i vilken storleksordning kan jag inte säga i nuläget, säger Jacob Högfeldt.