Pistolhot och rasism riktades mot äldreboende

Mannens fru bor på ett äldreboende i Strängnäs kommun.
Han uppskattade inte att hon vårdades varken av manlig personal eller utrikesfödda och ställde ultimatum till avdelningen.
När personalen förklarade att man inte gör skillnad på människor och inte kunde tillmötesgå hans krav, hotade mannen med att komma dit med en pistol.
Ett vaktbolag anlitades för att skydda äldreboendet.

En anhörig ville varken att manlig eller utrikes född personal skulle hjälpa hans fru som bor på ett äldreboende i kommunen.

En anhörig ville varken att manlig eller utrikes född personal skulle hjälpa hans fru som bor på ett äldreboende i kommunen.

Foto: Christine Olsson/TT

Strängnäs2025-04-09 05:30

Nyheten i korthet

  • En man ställde rasistiska och sexistiska krav till ett äldreboende i Strängnäs om vem som skulle vårda hans fru. Han hotade att ta dit en pistol.
  • Trots att polisen inte bedömde hotbilden som stor, ledde det till att boendet anlitade ett vaktbolag och låste alla dörrar för att säkra platsen.
  • Efter händelsen har personal sjukskrivit sig på grund av dåligt mående efter hotet.

– Inom 24 timmar anmälde vi också händelsen till Arbetsmiljöverket, berättar enhetschefen för boendet.

Det var i slutet på mars som ett hotfullt samtal ringdes in.

Mannen meddelade vårdpersonal att ingen man eller utrikesfödd fick hjälpa hans fru.

– Det är inte vanligt att sånt här framförs på telefon, även om vi inom yrket får uppleva ibland att folk uttrycker sig plumpt. Jag har dock inte varit med om något ärende som föranlett åtgärder likt denna, sammanfattar enhetschefen.

Mannen blev upprörd över att hans krav inte skulle tillgodoses och sa att han skulle komma förbi boendet och överlämna en pistol som skulle överräckas till hans fru. Sedan skulle hustrun ha chansen att skjuta personal som hon inte tycker om, hävdade maken.

– Personen försökte påverka vårt sätt att arbeta. Han uttryckte sig väldigt diskriminerande och främlingsfientligt. Att personer av "rätt" kön går in till brukare är något som vi försöker tillgodose om önskan finns, men det går inte att ta hänsyn till krav på nationalitet eller liknande. Hos oss är alla lika mycket värda, och att personal kommer från olika länder ser jag dessutom som en styrka, förklarar enhetschefen.

Enhetschefen blev snabbt underrättad om samtalet och en polisanmälan gjordes. Polisen bedömde inte att hotbilden var stor, men vi ville ändå säkra arbetsplatsen och boendet. Alla dörrar låstes och ett vaktbolag kallades in för att stötta.

– Under två dagar fanns vakterna här, berättar enhetschefen.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket kände personal "obehag, och viss personal har sjukskrivit sig på grund av dåligt mående efter mannens hot, samt allvarliga kränkning".

– Men just nu arbetar alla som vanligt och krisstöd har erbjudits.

Enhetschefen säger att hotet bedömdes som en incident med låg risk men att man alltid reagerar på hot.

Hustrun till mannen är kvar på boendet och maken är från och med nu välkommen att besöka henne efter någon veckas timeout. 

– Jag har haft en dialog med honom. Det har gått bra, konstaterar enhetschefen.

Existerar det någon pistol?

– Nej. Det har jag fått försäkran om att det inte ska göra.

Enhetschefen var i kontakt med polisen som dock la ner ärendet direkt.

"Då både polisen och säkerhetsansvarig bedömde hotet vara av väldigt låg grad så skrevs det inte någon polisanmälan", uppger polisen i Region öst för tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!