Donald Wedel är född i Stockholm, men flyttade tidigt med familjen till skånska Ängelholm där han växte upp. Efter avslutade studier på läroverket i staden väntade gymnasiestudier på latinlinjen.
– Det kändes väl i ärlighetens namn inte så lockande. En kamrat till mig visade mig en tidningsannons om flottans befälsutbildning så jag hoppade på den i stället, berättar Donald Wedel.
Det skulle visa sig vara ett bra val för den då 18-åriga Donald, som redan hade ett stort intresse för havet efter flera år som sjöscout. Efter fem och ett halvt års utbildning var han färdig underofficer och därefter följde befattningar på en rad olika krigsfartyg.
– När jag började i flottan 1956 fanns det drygt 50 stridsfartyg i bruk. Det var något av en storhetstid, säger han och visar gamla bilder på allt från lätta kryssare, till fregatter och jagare, som han tjänstgjort ombord på.
Han minns med glädje sin tid som skeppare på skolfartygen Gladan och Falken.
– Skonarna var mycket trivsamma segelfartyg. Allt arbete sköttes för hand och det var vädret som gav oss våra förutsättningar.
I slutet av 60-talet läste Donald Wedel en kurs på arméns underhållsskola, i syfte lära sig bygga upp nya basbataljoner i marinen.
– Det var spännande att få ha varit med under försvarets storhetstid. Det var så mycket som hände då och det kalla kriget var onekligen en upplevelse.
I början av 70-talet fick Donald Wedel en tjänst på Milostaben i Strängnäs och tog med sig Hustrun Britt-Marie och parets tre barn.
– Det skulle bli fem års arbete i Strängnäs, men det blev 27. Det har vi aldrig ångrat. Strängnäs är trivsamt och har många av Stockholms fördelar.
I den nya hemstaden passade Donald Wedel på att fördjupa sitt intresse för båtsport. Han har bland annat varit med och arrangerat flera racerbåtstävlingar på Ulvhällsfjärden och under en period var han också Svenska racerbåtsförbundets ordförande.
Efter pensionering från försvaret 1998 har Donald Wedel bland annat engagerat sig i lokalpolitiken för moderaterna. Han är 2:a vice ordförande i kulturnämnden och tycker att det finns många intressanta kulturfrågor att jobba med.
– Förra året var jag med och drog igång Skånska gillet i Strängnäs. Det verkar ha funnits ett uppdämt behov, för vi fick raskt 45 medlemmar och vi har naturligtvis redan haft en uppskattad gåsamiddag, säger han och skrattar.
Födelsedagen firar Donald Wedel med att ha öppet hus för släkt, vänner och bekanta.