I april fick Gustav Vasaföreningen 50 000 kronor till en förstudie om Strängnäs historias viktigaste händelser, med fokus på Vasatiden.
Uppdraget gick till Dick Harrison, välkänd professor i historia vid Lunds universitet, som nu levererat.
Studien sammanfattar fem punkter som nyhetsvärderats, förklarats och fått såväl persongallerier som förslag på åskådliggörande scenario: Strängnäs biskopar, Karl Knutssons fall 1457, Gustav Vasas kungaval 1523, reformationen och Laurentius samt Strängnäs fall och återkomst.
"[...] en av Sveriges viktigaste städer överhuvudtaget, av stor betydelse för den nationella historien", skriver Harrison om Strängnäs.
– Det här vet ju vi sedan tidigare, men det gäller att kunna säga det på ett starkt sätt – och det kan Dick Harrison, konstaterar Gustav Vasa-föreningens ordförande Monika Eriksson Bertilsson nöjt – positivt överraskad av förstudiens omfång.
Nu ska den ge en grund till det historiska rum föreningen vill skapa i Strängnäs, tillsammans med andra aktörer.
– Samarbete är avgörande för framgång. Kommun, kyrka, företag, föreningar – ju fler desto bättre.
Fler parter ger också fler finaniseringsmöjligheter. Exempelvis betalas förstudien av kommunen och Sparbanken Rekarne.
– Föreningen kommer självklart titta på fonder och stipendier, sedan tror vi också att staden naturligt kommer att samlas inför 2023, som är ett stort mål för oss.
Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa – i många historieböcker titulerad nationalstatens fader – valdes till Sveriges kung, just i Strängnäs, vilket satte fart på landets demokrati, utbildningsväsende och religiösa reformation.
Styrelseledamoten Jürgen Lüdtke hoppas att en tydligare bild av Strängnäs och Sveriges historia i förlängningen bidrar till en stoltare identitet, lokalt som nationellt.
På vilket eller vilka platser det historiska rummet ska ta form återstår att se. Resecentrum, Domkyrkan, Multeum ... idéerna är många men inget är klart. Innehållet ska presenteras interaktivt och med illustrationer och föremål.
– Vi tror att det är viktigt att berätta om människorna i historien och personligen tror jag det är viktigt att vända sig till en ung publik. Då får man föräldrar och far- och morföräldrar på köpet, säger Monika Eriksson Bertilsson.
Nu fortsätter föreningen samla inspiration via andra museer, studenter på Mälardalens högskola – och så förstudien, som görs offentlig på hemsidan.
– Vi tycker att det är viktigt att sprida insikten om hur mycket vi har att visa, säger ordföranden.
Under hösten arrangerar Gustav Vasa-föreningen bland annat föreläsningar om Axel Oxenstierna den 13 oktober och om Katarina Jagellonica den 16 november.