Lång väntan på beslut om uppehållstillstånd

Antalet ansökningar om asyl som kommer in till Migrationsverket är fler än besluten om uppehållstillstånd som går ut. En som har fått vänta länge är Mohamad som bor på Mälarblick.

Strängnäs2015-07-29 18:05

För närvarande söker människor skydd i Sverige i betydligt högre takt än vad Migrationsverket ger det "ja" eller "nej" som avslutar asylprocessen. Och handläggningstiderna blir bara längre.

De personer som fick besked om uppehållstillstånd i januari i år hade fått vänta i genomsnitt drygt fem månader på beslutet. I juni var motsvarande siffra nära åtta månader.

Vid asylprövningsenheten i Flen – dit de flesta som bor på asylboendet Mälarblick i Strängnäs är hänvisade – är den genomsnittliga tiden längre. I januari var handläggningstiden sex månader; i juni nära nio månader.

Mohamad, en av de asylsökande på Mälarblick, kom till Sverige den 23 september 2014. Hans flykt från förföljelserna i Syrien började drygt tre veckor tidigare. Via Libanon, Turkiet och Grekland tog han sig till länderna på Balkanhalvön, vidare in i Europa för fortsatt resa till Sverige med varierande färdmedel. Från Malmö transporterades han till Flen och den 1 oktober kom han till Strängnäs.

Det har nu gått tio månader sedan han ansökte om asyl. På grund av läget i hans hemland vet han att han borde få stanna, men väntan tär ändå.

– Jag var på den tredje och sista intervjun i min asylprocess den 14 januari. Sedan dess har jag bara väntat. Jag har pratat med min handläggare flera gånger, men han säger bara "snart". Jag behöver få veta när "snart" är, säger han.

Niklas Gustavsson, vikarierande chef för asylprövningen i Flen, säger att situationen har varit och ännu är pressad. Asylprocesserna tar tid, eftersom varje asylsökandes skäl ska utredas och prövas individuellt.

– Jag förstår att det är påfrestande att vänta länge på ett så livsavgörande beslut, men vi har haft en hög inströmning av asylsökande i Sverige de senaste åren. Nu har prognosen mattats av något men det är fortfarande många som söker asyl, säger han.

Rubrikerna om lediga jobb är många på Migrationsverkets hemsida. Asylprövningen i Flen har nyligen avslutat en större rekrytering, där omkring tio nya handläggare anställdes.

– Det är en nästan ständigt pågående rekrytering. Migrationsverket i stort öppnar nya enheter på många orter som vi inte funnits på tidigare. På orter där vi redan har verksamhet expanderar vi. Men vi kommer att ha behov av att anställa ännu fler framöver, säger Niklas Gustavsson.

Att handläggningstiderna är långa i hela landet är en svag tröst för Mohamad. Han försöker få dagarna att gå genom att besöka biblioteket och genom att dricka kaffe med en landsman som sedan tidigare är bosatt i Strängnäs. Han säger att han är tacksam för allt som Sverige, Strängnäs befolkning och Mälarblicks personal gör för honom – men frustrationen är stor.

– Jag vet att det är svenskarnas skattemedel som betalar för mig. Det känns så fel att det är ni som ser till att jag har något att äta. Jag äter, sover och sitter här som ett djur. Det dödar mig.

Av hänsyn till den asylsökande har tidningen valt att endast använda hans förnamn i artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om